Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kört för Lilla Kyrk

Annons

Politikerna i nämnden hade på onsdagen en heldagssamling för att diskutera målfrågor. Mikaelsson uppger att det lades fram en utredning som gjorts av bland andra tjänstemännen Pär Mattsson och Jan Gradin.

- Där föreslås det att Lilla Kyrk stängs och förslaget kommer upp i nämnden den 17 november.

De borgerliga partierna föreslog i augusti att Lilla Kyrk ska bli den första skolan som offras i en ny omgång av nedläggningar på grund av minskande elevantal. Socialdemokraterna ville då avvakta utredningen men i dag ser Mikaelsson ingen annan råd än att stänga Lilla Kyrk.

- Enligt utredningen så kommer eleverna på Lilla Kyrk att rymmas på Vasaskolan, noterar hon.

I utredningen har det gjorts beräkningar på hur elevantalet kommer att förändras fram till år 2013. Mikaelsson uppger att elevantalet på Vasaskolan i höst är 77, hösten 2008 ökar det till 86 och hösten 2013 väntas Vasa ha 89 elever.

Sedan tillkommer alltså eleverna på Lilla Kyrk. De är i höst 64, hösten 2008 51 och hösten 2013 58 stycken.

Sammanlagt finns det i höst 3 155 elever i kommunens grundskolor. Hösten 2008 har antalet minskat till 2 589 och 2013 har grundskolorna 2 441 elever, enligt skoltjänstemännens beräkningar.

Mikaelsson medger utan omsvep att konsekvensen kommer att bli att fler skolor måste stängas.

Dock tror hon inte att det blir fler skolor utöver Lilla Kyrk som slås igen under 2005.

Statistiken visar att elevantalet minskar kraftigt i Blötberget. Kan det bli aktuellt att slå samman Blötbergets och Saxdalens skolor?

- Det är något som vi ännu inte ens funderat på, svarar Ulla-Britt Mikaelsson.

Även i Håksberg väntas elevantalet minska mycket. Tidigare har det talats om att detta skulle lösas genom att elever bussas från Ludvika till Håksberg?

- Det var ett förslag som kom från föräldrarna i Håksberg när den skolan tidigare var hotad. På politisk nivå har vi inte diskuterat något sådant.

Nämndledamoten Håge Persson (m) vill liksom Mikaelsson inte prata om fler skolnedläggningar än Lilla Kyrk.

- Vi måste anpassa lokalerna efter elevantalet och om detta har vi i dag haft en allmän diskussion.

Persson utesluter inte att Lilla Kyrkskolan, invigd 1903, kommer att rivas.

- Där får man titta på olika lösningar. Annan användning, rivning eller försäljning. NLT har ju skrivit om att Lilla Kyrk kan bli familjecentral (samarbete mellan kommunen och landstinget) men personligen tror jag inte så mycket på just den idén. Jag tror inte att lokalerna är så passande för det, säger Håge Persson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons