Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kört för kulturhus i f d Mattsons Järn

Annons

Ännu finns inga beslut fattade. I morgon, tisdag, kommer den borgerliga gruppen att diskutera frågan.

Tidigare har det sagts att kulturhusfrågan kommer att behandlas vid kommunstyrelsens nästa sammanträde den 24 augusti, men så blir det inte.

- Om vi ska följa de regler som finns, är det tekniska nämnden och inte kommunstyrelsen som ska avge ett yttrande och tekniska nämnden sammanträder först dagen efter kommunstyrelsen, säger Matsson-Frost.

Redan idag, måndag, kommer kommunstyrelsens beredning förhoppningsvis att få information om vilka kontrakt som är upprättade mellan den nye ägaren till Mattsons Järn-fastigheten och dess hyresgäster. Det har talats om upp till 15 år långa hyreskontrakt, vilket skulle bli kommunens problem att lösa, förutom krav på ersättningslokaler för hyresgästerna, ifall kommunledningen fortfarande är intresserad av fastigheten som kulturhus. Det skulle innebära ytterligare ett okänt antal miljoner kronor i kostnader för kommunen, vilket det helt säkert inte finns någon politisk majoritet för.

Enligt Lars Matsson-Frost vill dock centerpartiet fortfarande förvandla Mattsons Järn-fastigheten till kulturhus.

- Samtidigt måste vi vara realistiska. Om det inte finns majoritet för ett sådant beslut, måste vi ju respektera det. Det går inte att envist hålla sig kvar.

Lars Matsson-Frost har inte lyckats få någon majoritet inom den borgerliga gruppen. Vad beror det på?

- Olika omständigheter. Att det inte finns en tydlighet i partiernas ställningstagande.

Menar du dina egna borgerliga samarbetspartners?

- Ja. Oppositionen har varit tydligare och sagt nej hela tiden. Det är viktigt, oavsett parti, att du har en rak linje. Annars riskerar du hela tiden att saker tar onödigt lång tid. Då tappar du fokus och kraft till andra saker.

Ulla Rombo är kristdemokrat och ordförande i kulturnämnden, den nämnd som så hett, och med enighet över alla partigränser, önskat ett kulturhus i före detta Mattsons Järn-fastigheten. Inom Ullas parti har det dock funnits, och finns, olika åsikter.

- Vi har inte haft någon partipiska över oss, utan frihet att tycka som vi vill, säger Ulla Rombo.

Hon medger att det nu ser mörkt ut för chanserna till ett kulturhusköp och en flytt.

Hur känns det för dig personligen?

- Det känns som om luften gått ur en och som att vi är på ruta ett igen, svarar Ulla Rombo.

- Nu måste snart andra frågor besvaras. Ska vi vara kvar i Skog-lundsfastigheten? Hur långt kontrakt ska vi teckna där och till vilken hyra? Vilka investeringar måste göras för att få till ett fungerande kulturhus?

Denna vecka kommer kulturnämndens ledamöter att träffas för att "prata fritt" om framtiden, om kulturhusfrågan och om hur det ska vara möjligt att skära ner 1,5 miljoner kronor i en budget som totalt består av 19 miljoner kronor.

Klarar ni det utan att ta bort något?

- Nej, det blir svårt att enbart skära med osthyvel. Några tjänster måste nog bort. Det blir tufft, säger Ulla Rombo.

Kulturnämnden samlas till höstens första ordinarie sammanträde den 19 augusti. Då kommer naturligtvis kulturhusfrågan och nämndens ekonomi att stötas och blötas igen.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons