Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korståg mot sotningstvång

Annons

Under lång tid var det Gunnar Gustavsson som ledde det korståg, där sotningen och sotningens påstådda brandförebyggande effekter drevs till den yttersta spetsen.

Kritiskt och synnerligen påläst efter många år i "branschen" kunde Gunnar Gustavsson hålla liv i debatten.

Men när det under senare år blev aktuellt att i forskningssyfte starta ett projekt där husägare och deras eldstäder och skorstenar skulle skärskådas efter konstens alla regler deklarerade åter en gång Räddningsverket och skorstensfejarna vilka det är som har makten.

Torsten Hammarbäck i Smedjebacken var en av de husägare som anmälde sitt intresse för att delta i projektet.

Därmed fick också Gunnar Gustavsson en lokal kollega i kampen mot monopolet och i deras ögon såväl påtvingade som onödigt flitiga sotandet av rökgångarna.

Det senaste inlägget i debatten författade duon efter försvarsdepartementets "Hearing om sotning" som pågick i början på mars i år.

De formulerade snabbt ett yttrande där de konstaterar att de senaste förslagen till bestämmelser om sotning och brandskyddskontroll i räddningstjänstlagen bygger på det felaktiga antagandet att sotning är brandförebyggande.

Därmed levereras åter en gång motförslaget. Nämligen att det genomförs fullskaliga fältförsök för att en gång för alla få ett svar på hur brandsäkerhetsarbetet ska organiseras.

I början på maj lade Gustavsson/Hammarbäck i nästa växel och skickade ett brev till Sveriges mäktigaste man, statsminister Göran Persson.

Rubriken lydde, "Vad pågår bakom kulisserna?". I brevet påminns statsministern om det spel på hög nivå som i decennier förts kring sotningen.

Det senaste utspelet gällde stoppandet av förslaget om avregleringen av sotningen i slutet på 2001. Göran Persson serveras därmed misstanken om att särintressen i ohelig allians med statliga aktörer ligger bakom .

En opartisk kommission i stil med sanningskommissionen skulle kunna granska turerna kring sotningen föreslår skribenterna.

Brevet skickades inte bara till Göran Persson utan till hela försvarsutskottet inklusive försvarsministern Leni Björklund och riksdagens talman Björn von Sydow.

Två av dessa har till dags dato svarat, dalariksdagsmannen Rolf Gunnarsson (m) från Svärdsjö, och försvarsministern.

Gunnarsson håller med om att sotningsfrågan är komplicerad, och tackar för synpunkterna som han lovar att ta till sig.

Leni Björklunds svar är mer omfattande. Men hon verkar inte göra någon djupdykning i ämnet. Hon påpekar visserligen att den omstridda kontrollen av imkanaler i bostadskök och liknande utrymmen ska bort enligt det redan kritiserade förslaget om reformering av räddningstjänstlagen som regeringen lämnade till riksdagen i maj.

I övrigt presenteras en rad slutsatser grundade på Räddningsverkets gamla studier som Gunnar Gustavsson och Torsten Hammarbäck sopat av banan för länge sedan.

Exempelvis påminner försvarsministern om att sotet är brännbart och att sotning har en brandförebyggande effekt.

- Leni Björklund verkar tro att vi är ett par skolgossar, kommenterar Gunnar Gustavsson ministersvaret.

- Det finns allt starkare bevis på att vare sig pellets eller olja ger något sotpåslag, tillägger han.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons