Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korsning blir farligare

Annons

Han kan vittna om alla olyckstillbud han sett genom åren. Korsningen i Rönndalen ligger på ett krön, bilisterna har liten chans att se gamla med rullatorer och skolbarn på övergångsstället.

Sedan några år rustar vägverket mellan Falun och länsgränsen vid Svabensverk. Enviksborna är glada över den nya vägen, men besvikna över att de 500 meter som går genom centralbyn Rönndalen glöms bort.

- Det hade varit roligt om vi hade kunnat ta med korsvägen i Rönndalen nu när resten av vägen blir så fin, men det kom in för mycket funderingar och kostnaderna drog iväg, säger Göran Eriksson på Vägverket.

Han har ansvaret för den stora upprustningen av väg 294, men just korsvägen ingår inte i projektet. Projekteringen för den började senare.

Ortsborna har sagt hur de vill ha det, genom intresseföreningen som samlar bygdens folk. Föreningen förordade att krönet på korsningen sänks, att man smalnar av vägen till 6.5 meter och att man bygger en gång- och cykelväg.

Som det är nu hinner många bilister knappt märka att de åker genom en by, här finns ett enda övergångsställe utan belysning som skyms av krönet om man kommer norrifrån.

- Det finns en stark opinion i bygden för att något måste hända vid korsvägen. Vi har stillat oss eftersom vi litat på att något ska hända. De kunde väl åtminstone smalna av vägen lite. Nu får vi ta strid, säger Erik Holmberg som representerar LRF, Lantbrukarnas riksförbund.

Många passerar korsvägen, folk är ständigt på väg annan någonstans. Husen i korsningen står tomma, förutom macken som samlat servicen i Enviken.

- Vi vill ju att korsvägen ska vara en samlingspunkt, men så länge det är osäkert hur vägen ska bli är det ingen som etablerar sig här, säger centerpartisten Agneta Ängsås. Vi kommer att driva frågan vidare genom intresseföreningen.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons