Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korset - en sällsynt symbol

Annons

Namn, datum, anhöriga, en dikt och information om var och när begravningen sker. Dödsannonser från förr och nu skiljer sig inte mycket vid en jämförelse.

Ett undantag finns dock: Symbolen längst upp.

- Någon enstaka gång kan det hända att äldre anhöriga vill ha ett kors. Annars är korset nästan helt borta i dödsannonserna, säger Rune Plahn vid Fonus i Ludvika.

Att korset ersatts av andra symboler är inte något som dykt upp på senare år. Det var för 25 år sedan, alltså redan 1977, som Dagens Nyheter på nyårsaftonen hade en blomma i stället för ett kors som symbol i en dödsannons.

När förändringens vindar väl hade blåst upp, spreds de ut över landet. I fler och fler tidningar ersattes korset och nya symboler dök upp.

I dag finns det ett mycket stort antal färdiga symboler att välja bland. Är det trots detta ingen som passar med de anhörigas önskemål, går det att rita en egen.

Några skrivna regler för vad som får och inte får förekomma, finns inte. Det är en omdömesfråga för den som tar emot önskemålet, det vill säga i de allra flesta fall begravningsentreprenören.

- Jag har inte vid något tillfälle sagt nej till en föreslagen symbol, säger Rune Plahn.

En liknande utveckling har skett även när det gäller gravstenar där symbolerna också blivit fler jämfört med tidigare. I det fallet ska dock kyrkan godkänna gravstenens utformning.

En orsak till förändringarna är den invandring som skett, tror Rune Plahn.

- Invandrarna har haft med sig tankar och seder från sina länder.

Dessutom har svenskarna under de senaste decennierna blivit ett mer berest folk, sett hur andra har det och fått nya impulser under sina utlandsresor.

Som att ersätta korset som symbol med något annat.

BO JOHANNESSON

Mer läsning

Annons