Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kors i taket - glada siffror

Annons

I fjol besöktes de traditionella gudstjänsterna i Rättvik, Bingsjö och Boda av 12 727 besökare. Med specialgudstjänster, evenemang, dop, vigslar och begravningar inräknat besöktes kyrkorna av totalt 45 383 personer. I Rättvik besöktes varje gudstjänst av i snitt 147 personer. I Boda var genomsnittet 43 besökare och i Bingsjö 49 deltagare.

- Ökningen är liten, men det är ändå en ökning. Vi är särskilt glada över att intresset för gudstjänsterna, som ändå är det primära, ökar. Mycket glädjande är att det även ökar i Boda och Bingsjö - där befolkningsunderlaget är mycket mindre, säger Trägårdh.

Sedan "skilsmässan" från staten har många församlingar i landet förlorat besökare.

- Med det i tanken kan man konstatera att Rättvik är en kyrkomässig församling, säger han.

Bakom framgången finns en medveten strategi.

- Stiftsgården gör naturligtvis att intresset i Rättvik ligger högt. Men samtidigt har vi gjort särskilda "ungdomliga" satsningar som "Rockmässa", "Ionamässor" och Tezegudstjänster". Utöver det har vi som policy att satsa mycken kraft på att göra bra traditionella gudstjänster, säger Trägårdh.

Framtiden ser fortsatt ljus ut.

- Det finns faktiskt inget som talar för att den positiva trenden ska brytas. Året har börjat mycket bra, säger Sven Trägårdh.

Förutom gudstjänstbesöken ökade antalet besökare till kyrkans förrättningar. Den ökningen beror främst på att det under fjolåret begravdes ovanligt många församlingsbor. Pastoratet genomförde ett 40-tal fler begravningsförrättningar under året än vad som är vanligt. Totalt 146 begravningar.

- I år räknar vi med färre begravningar. Det brukar bli så efter ett år med många begravningsförrättningar, säger Sven Trägårdh.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons