Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korruptionen minskar i Afrika

Annons

Många länder i Afrika har under det senaste decenniet blivit bättre på att bekämpa korruption, enligt en färsk rapport från Världsbanken.

För rapporten, som täcker perioden 1996_2006, har man samkört information från ett stort antal källor för att få fram åsikter från tiotusentals människor och tusentals experter inom det privata näringslivet, offentlig sektor och enskilda organisationer världen över.

Man har försökt mäta hur regeringar sköter sig inom områden som styresskick och korruptionsbekämpning.

Enligt Världsbanken har exempelvis Kenya, Niger och Sierra Leone visat tydlig förbättring vad gäller demokratiska val, yttrandefrihet, organisationsfrihet och fria medier. Kenya har under perioden gått från enparti- till flerpartisystem, och Sierra Leone har tagit sig ut ur ett inbördeskrig.

Däremot har Elfenbenskusten, tidigare ett av Västafrikas mest framgångsrika länder, försämrats inom alla sex områden som undersökts. Även i Zimbabwe har läget försämrats.

En av rapportens författare, Daniel Kaufman, säger i ett pressmeddelande att "den hoppfulla nyheten är att ett ansenligt antal länder.|.|. visar att det är möjligt att göra väsentliga förbättringar i styresskicket på relativt kort tid".

Enligt Världsbanken är dessa förbättringar i styresskicket avgörande för biståndseffektivitet och hållbar långsiktig tillväxt.

TT

Mer läsning

Annons