Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koreansk kampkonst - i Björbo

Annons

Tillsammans bedriver de undervisning i tang soo do, en koreansk kampkonst för självförsvar.

- Det är inte bara en idrott, utan en livsstil, berättar Marjon.

De båda kvinnorna kommer från Holland och har ägnat sig åt kampkonst under 20 respektive fyra år.

World Tang Soo Do Association har över 100 000 medlemmar i 36 länder.

Cynthia är president i Swedish Traditional Tang Soo Do Federation och flera gånger holländsk, tysk och europeisk mästare. Som främsta merit har hon en tredjeplats i VM.

Under den här veckan startar de båda kvinnorna, som bosatt sig i Lövsjön, kampkonstundervisning eller - träning i Björbo och Dala-Floda. På båda platserna har de delat upp undervisningen i en avdelning för ungdomar från sex till 13 år och en för dem som är 14 år eller äldre.

- Tang soo do är utvecklande för alla, även äldre och funktionshindrade. Det handlar om att utveckla varje individs kroppsliga möjligheter, förklarar Marjon, som assisterar Cynthia som ledare.

De undervisar i såväl mental som fysisk träning. I träningen ingår balansövningar, andningsövningar, hand- och fottekniker, rytmisk kampställning, ett-, två och trestegssparring samt fri sparring.

- Genom att lära sig kamp med inriktad rörelse kan utövarna uppnå en hög grad av mentalt och fysiskt välbefinnande. Tang soo do utvecklar kroppskoordinationen, bidrar till ökat självförtroende och lär utövarna självdiciplin och att respektera andra, berättar ledarna, som betraktar tang soo do som en livsstil.

Deras första lektion i Björbo lockade ett tiotal ungdomar och flera vuxna har hört av sig med frågor och anmälningar.

- Vi vill bidra till att sprida kunskap om den här kampkonsten och därför mycket glada över att intresset tycks vara så stort, säger Marjon.

Mer läsning

Annons