Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körde sönder pilgrimsled

Annons

Romboleden är Västerås stifts pilgrimsled som går från Köping till Trondheim i Norge. Käppar med ledens eget märke visar vägen.

Sträckan förbi Granbergets fäbodar i Leksand mot Olsnäs har redan lockat många vandrare. Men där det en gång var stigar trampade av pilgrimmer är det nu stora djupa spår efter skogsmaskinernas hjul och av vandringsleden finns bitvis inget kvar.

Lars Nilsson från Naturskyddsföreningen i Leksand upptäckte det hela härom dagen.

-Skogen är en aldrig sinande källa som fyller en med kraft och energi, men där avverkningsmaskinerna nu dragit fram ser det för jäkligt ut.

-Det råder en hänsynslöshet i skogen när det gäller skogsbruket och det blir bara värre, menar han och berättar också om andra områden i Leksandsskogarna där gamla leder förstörts. Bland annat mellan Björnbergets fäbodar och Sången.

Prästen Stig Jonsson som är den drivande kraften bakom Romboleden blir alldeles ifrån sig när tidningen berättar vad som hänt.

-Det var det värsta! Det måste genast rättas till, kräver han.

Åsa Tham, jägmästare vid Västerås stift och ansvarig för stiftets avverkningar säger att uppgifterna gör henne sorgsen men inte förvånad.

-Det är en mycket underlig höst och vinter i år och mycket som blir sönderkört. Men självklart ska vi ställa till rätta efter oss, lovar hon.

Rätta till efter sig måste man enligt skogsvårdslagen.

-Men det blir aldrig som förr i och med att det översta hårda lagret på stigen är borta, säger Lasse Dahlkvist vid Skogsstyrelsen i Leksand som godkänt kyrkans avverkningsplan.

En plan som saknar all information om att det finns vandringsleder i området som man måste ta hänsyn till.

-Jag tog för givet att de hade koll på det eftersom det är deras egen led, säger Dahlkvist.

Lars Nilsson, från Naturskyddsföreningen, hoppas nu på en debatt om hur avverkningarna sker i skogen och hur man praktiskt tänker ställa allt till rätta.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons