Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körde för fort

Annons

"Han tog chansen - och klarade sig", löd rubriken. Rätt rubrik borde ha varit: "Han riskerade livet men klarade sig". Gossas Stefan Eriksson körde naturligtvis för fort när han säger att han hade hamnat under timmertåget med en panikbromsning.

Det finns inte en korsning mellan väg och järnväg där sikten är så dålig att risk föreligger att en bil ska bli påkörd av tåget. Det gäller endast att köra på rätt sätt. Det är att växla ned till en låg växel i god tid. Köra sakta. Hur sakta beror på siktsträckan men inte högre än att det går att få stopp på fordonet på några få meter. Med extremt kort siktsträcka är det stopp som gäller. Alltså stanna, lyssna, titta, och på ettans växel passera korsningen.

Det är endast brist på rätt framförande av fordonet som är orsak till olyckor då väg korsar järnväg i plan. Det är oförståeligt att Eriksson tog en risk med livet som insats. Han tänkte inte på den chock lokföraren blev utsatt för. Nu blev denne "både lättad och glad". Hur hade det blivit för honom vid en annan utgång?

LENNART ARVSIN

Mer läsning

Annons