Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körde dynamit - åtalas

Annons

Åkeriägaren har överskridit längsta dagliga körtid, har inte iakttagit föreskriven rast, inte registrerat tidskategorier på föreskrivet sätt, inte iakttagit föreskriven dygnsvila, inte utlämnat diagramblad för färdskrivare och även brutit mot lagen om transport av farligt gods.

Det är assistentåklagare Peter Helsing som har väckt åtal mot åkeriägaren från Malung.

De brott som åkeriägaren från Malung är misstänkt för har skett under de senaste två åren. De flesta av de transporter, där han enligt åklagaren gjort sig skyldig till brott, har skett i södra delarna av landet.

Vid ett par tillfällen i oktober 2001 har åkeriägaren kört en tung lastbil och vid två tillfällen som det handlar om har Malungsbon överskridit längsta lovliga körtid. Vid ytterligare ett par tillfällen under oktober månad samma år har åkeriägaren från Malung underlåtit att ta den rast som föreskrivs i bestämmelserna.

Under oktober 2001 har Malungsbon vid ett par tillfällen heller inte haft den dygnsvila som lagen föreskriver.

En av åtalspunkterna gäller brott mot lag om transport av farligt gods. Det har skett den 8 oktober 2001 i bland annat Göteborgs-trakten. Den nu åtalade har transporterat dynamit trots att han inte varit behörig till detta då han saknat särskild förarutbildning för transport av explosiva ämnen.

Huvudförhandling mot åkeriägaren från Malung kommer att hållas vid Mora tingsrätt någon gång under de närmaste månaderna.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons