Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köräventyr i Dalhalla

Annons

AMANDLA, som är afrikanska och betyder styrka eller kraft, kallades det stora evenemanget. Arrangörer var svenska kyrkan som tillsammans med Afrika grupperna ordnat festföreställningen för att fira tio-års jubileet av demokratins införande i Sydafrika.

En rad kända artister som Barbara Hendriks, Blossom Taiton och Lasse Brandeby medverkade men även en rekordstor kör bestående av drygt 500 medlemmar ingick i föreställningen.

Genom körledaren Ann-Christine Resares försorg, fick även kyrkokören och delar av barnkören i Säfsnäs möjlighet att delta i detta jättelika sångevenemang. Redan tidigt på förmiddagen åkte flickorna ut på sitt äventyr. En resa som bildligt talat sträckte sig från djupaste dalaskogen ända till Sydafrika.

Tillsammans med de övriga barnkörerna tränade de sånger, ingång och uttåg från scenen under en timmes tid. Därefter var det "sound check" och generalrepetition på den mycket stora scenen i Dalhalla.

- Jag förstod inte riktigt hur vi skulle gå och röra oss på en gång, men jag följer väl med strömmen. Nere på scenen kände man sig verkligen liten, berättade Maja Andersson, en av körtjejerna från Säfsen.

Med imponerande ledarförmåga lyckades körledarna engagera och dirigera 180 barn och ungdomar till att bli ett lyckat nummer i denna glansfyllda föreställning.

Efter en kort rast med mat och godisinköp var det dags att göra sig i ordning för föreställningen. Flickorna rörde sig redan hemtamt bland världsstjärnorna och i den enorma utomhusarenan.

- Nej jag är inte nervös, visst kommer det att vara mycket folk som tittar på, men vi är ju också så många som sjunger. Dessutom så sitter publiken väldigt lång ifrån, de ser pyttesmå ut från scenen. Jag var nog mer nervös när jag sjöng solo i kyrkan hemma, då var alla så nära, berättar Georgiana Kastrouni alldeles innan det var dags att stå på scen.

Efter ett par timmars förberedelser och en konsert som varade i nästan fem timmar var flickorna trötta, varma men nöjda. Långt efter att publiken gått hem passade de på att prata med och få autografer av alla berömdheter som fanns bakom scenen.

Resan hem i den skymmande svenska sommarnatten kändes nog väldigt lång, både efter allt spring och av alla nya intryck som de fått under Dalhallaäventyret. Gemenskapen med alla de som firade Sydafrika får de behålla både i form av minnen och autografer. Minnen och tankar som kanske minskar avståndet mellan barnen från skogarna i Dalarna och folk i djupaste Afrika.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons