Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köra bil och rösta men inte köpa vin

Annons

Det är folket som har valt dem. En klar majoritet bland svenskarna är för en avveckling av det statliga svenska monopolet på alkohol. Det är inte så konstigt, svenska folket har insett att det är en större hälsorisk att deras tonårsbarn köper och dricker olaglig och livsfarlig hembränt, än att de får handla sin "rena" alkohol under bestämda former.

Det är två saker som borde göras gällande i den svenska alkoholpolitiken. I en modern stat som Sverige borde det inte finnas några statliga monopol, som kan köra över små producenter av alkohol, och på det sättet ödelägga en hel industri. Det är också önskvärt att göra det lättare för vanliga människor att kunna handla en flaska port till söndagsmiddagen.

Det andra man borde göra och det mest troliga att man gör, är att sänka åldersgränsen på systembolaget till 18 år. Det finns ingen rimlig förklaring i världen som rättfärdigar varför de socialistiska regeringarna har omyndigförklarat myndiga personer när det gäller alkohol.

I USA är det 21 år som gäller för att få köpa alkohol, i de flesta europeiska länderna är det 18 år. Och de flesta forskare säger att hjärnan inte vuxit klart förrän man är i åldern 21-23 år.

Varför har man då inte valt att lägga sig på det europeiskt vanligt förekommande 18 år, eller det välkända amerikanska 21 år, som även är deras myndighetsålder, som åldersgräns?

Varför omyndigförklarar svenska staten oss, även när vi är myndiga?

Hur kommer det sig att när det gäller körkort i Sverige, får man ansvara för både sitt eget liv, sina medpassagerares liv och sina medtrafikanters liv när man fyllt 18 år. Men när det gäller alkohol, då är man plötsligt inte längre mogen att kunna ansvara för sitt eget liv längre? Vem har makten att bestämma sånt?

Vi tycker inte att bara för att man eventuellt lägger ner systembolaget, ska släppa försäljningen lös. Vi tycker inte heller att man ska få köpa alkohol oavsett vilket tillstånd man är i. Men vi tycker att människor ska få bestämma över sitt eget liv.

Alkohol skulle kunna säljas i vanliga livsmedelsaffärer, men med väldigt hårda legitimationskontroller, det skulle ge ett lyft för den svenska livsmedelsindustrin, och Svensson skulle kunna känna sig myndig igen.

Så snälla svenska riksdagspolitiker, kan ni inte ta och lyssna på era väljare? Är det inte bättre att ungdomar i Sverige lär sig hantera alkohol genom att själva köpa den på laglig kontrollerad väg, än att 16-åringar ska ligga utslagna i diken för att de köpt olaglig och totalt livsfarlig hembränd sprit?

Låt folk få bestämma över sina egna liv, och respektera myndighetsåldern, 18 år.

Patrik Forslund är distriktsordförande

för Moderata Ungdomsförbundet i Dalarna.

PATRIK FORSLUND

Mer läsning

Annons