Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kör upp i Hedemora

Annons

Intensivkurser i bilkörning har funnits i Hedemora sedan sjuttiotalet.

- Vi har aldrig annonserat något särskilt, men folk letar sig hit ändå, berättar Göran Winroth, körskollärare och ägare till en stadens trafikskolor.

Det är framför allt elever från större städer som letar sig till Hedemora. Anledningarna är ofta, kortare väntetid för uppkörning, mer övningsvänlig trafik och möjligheten att bara fokusera på körning och teori under en intensiv period.

Joakim Stattin fyllde 18 år i april och ville ta körkort så fort som möjligt. Men under våren var schemat fullspäckat av skolarbete och andra aktiviteter. Det fanns ingen tid över till körlektioner. I slutet av terminen väcktes tanken på en intensivkurs. Det var hans pappa som bokade den under sommaren när Joakim var bortrest. Varför det blev just Hedemora har han ingen aning om.

- Jag antar att han kollat på internet och kommit fram till att det var bra här, säger han.

Under en och en halv veckas tid tar Joakim tre lektioner per dag. När han inte kör sitter han på skolan och pluggar teori.

- Egentligen skulle jag lika gärna kunna göra det här hemma men där det så mycket annat som lockar. Det skulle nog vara svårare att vara fokuserad, säger han.

Det är Joakims fjärde dag på kursen och han kör redan bra. Just nu övar han sig på att följa skyltar och fickparkera.

- Det var väl inte så svårt, säger körskolläraren Lars Andersson.

Joakim har precis backat in i en lucka mellan två parkerade bilar på Åsgatan.

Joakim hade övningskört en hel del med sin pappa innan han kom hit. Han tycker inte att skillnaden är så stor mellan att köra hemma på Lidingö strax utanför Stockholm och i Hedemora.

- Det skulle vara trafiken då, att det är ett lugnare tempo och färre bilar här, säger han.

Att han bara kört under sommaren och därför aldrig övningskört i mörker eller snö ser han inte som ett problem. Körkortet ska han främst använda till att snabbt ta sig mellan kompisar som bor utspridda över Stockholm.

- Jag tänker inte köra upp till fjällen i år precis. Man får ju hela tiden höra om unga förare som överskattar sin förmåga och råkar ut för olyckor. Det gäller att se till så man inte blir en i statistiken, säger han.

KARIN FRIMODIG

Mer läsning

Annons