Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kör bjöd på magisk Andersson-kväll

Annons

En magisk kväll. Det är ingen överdrift med den benämningen om Saxdalens manskörs presentation av Dan Andersson med sångspelet Helgdagskväll vid timmerkojan vid Östra Silvbergs gruva på fredagskvällen.

Vid kanten av det stora vattenfyllda gruvhålet med sitt grönblå vatten brann elden där spelet framfördes.

230 personer satt under tallarna i den mörka kvällen och det är var verkligen den rätta miljön med den rätta stämningen.

Helgdagskväll vid timmerkojan sattes samman till 100-års minnet 1988 av Dan Anderssons födelse.

Här finns både kända och mindre kända visor, prosatexter av Dan Andersson, blandat med spelmanslåtar och visor från bygden och den tid skalden levde.

Bland sångerna som framfördes fanns Helgdagskväll i timmerkojan, Jag väntar vid min mila, Per Ols Per Erik, Omkring tiggarn från Luossa och många fler.

"Vi vill att åhörarna i sin fantasi ska se oss ömsom som figurer, stigna ur dikternas persongalleri, med namn som Björnbergs-Jon, Mats från Finnmarken och Gunnar Vägman, ömsom som dem vi verkligen är, några sångglada Dan Andersson-älskare", skrivs i programbladet.

Publiken fick verkligen möjlighet att leva sig in i de gamla tiderna. Bland annat när det var någon som kom vandrande där i dimman, vem är det? Är det inte Lars från Långfallet, en av de sista kolarna vid Varghyttans bruk? Jo, men vart är han på väg?

Ur mörkret längs kanten vid gruvhålet kom han, Lars från Långfallet, vandrande med sin käpp och sin gamla ryggsäck.

- Jag vandrar den väg där många gått, jag går till Pärlby, till fattiggårn, förklarade Lars.

Så här vävdes berättelserna, mötena med personer och sången och musiken samman och gav en högtidsstund ute i skogen, i den fria naturen denna fina augustikväll.

Det var många ur publiken som efter framförandet uttalade sig lyriskt över vad de hade fått uppleva.

Kvällen ingick i Silverringens sommarprogram.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons