Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpstaden Mora tar in på Kupolen

Annons

I ett led att stärka Mora som handelscentrum i den norra delen av länet så föreslås kommunstyrelsen avsätta 500000 per år fram till och med 2009 till Mora köpstad där både Mora köpcentrum och Mora Noret köpcentrum ingår.

- Genom att lyfta hela området så medverkar vi förhoppningsvis till att hela handelsområdet får fortsatt livskraft. Alla intressenter behöver varandra, säger näringslivschef Birgitta Pettersson.

Enligt henne har handeln i Mora de senaste åren upplevt en mycket expansiv fas.

Kommunens handelsindex ligger inte långt efter Kupolens i Borlänge. Det är en ovanligt hög siffra för en stad på 20000 invånare. Upptagningsområdet i Mora beräknas till cirka 60000 till 70000 personer och dessutom tillkommer en betydande del av Moras handel från besöksnäringen exempelvis sommar- tid och kring Vasaloppsveckan.

Under de senaste åren har Mora kommun bidragit med olika årliga belopp till projektet Mora i centrum, på mellan 200000 till 300000 kronor per år. Köpmännen och fastighetsägarna har också bidragit med liknande summor.

Birgitta Pettersson vill undvika en utveckling där ett handelsområde i utkanten av en ort slår ut innerstadshandeln, eller tvärtom, vilket skett på vissa orter i landet.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons