Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kopplet ska vara på

Annons

- Hur kan människor med den farliga inställningen få ha hund?, frågar sig Monica efter det inträffade.

Hon anser det vara fruktansvärt oansvarigt att låta en hund löpa fritt och tycka att den ska få slåss med andra hundar.

- Det borde vara straffbart, då man dessutom inte får släppa hundar vind för våg i naturen den här tiden på året, menar Monica.

Hon är van hundmänniska och har gått på massor av kurser med sina djur. Överallt har hon fått lära sig att man alltid måste fråga ägaren om lov innan man låter hunden hälsa på en annan hund.

Den här gången förvärrades situationen av att Monica har två vuxna hundar och en valp. Hon visste att de vuxna omgående skulle försvara sin valp om de kände sig hotade av den främmande hunden.

- Då hade ett våldsamt slagsmål brutit ut, och vem hade fått skulden för det?, undrar Monica.

Hon frågar sig också vad som hänt om hennes son varit ute med hundarna, om han gått emellan för att skydda valpen eller om en hundrädd människa mött den okopplade hunden.

- Lagen säger att det råder strikt ägaransvar och det ska alla veta som har hund, säger chefen för hundenheten hos polisen, Roland Eriksson.

Det innebär att man som hundägare är skyldig att ersätta alla skador hunden orsakar även om man inte är vållande till skadan. Först i nästa steg kan man söka tillbaka ersättningen av den som kan anses ha vållat skadan.

Rent praktiskt innebär det att om två hundar slåss och båda skadas så ska ägarna byta vet- erinärräkningar med varann.

- För Monicas del innebär det rent juridiskt att hon hade blivit ersättningsskyldig för de skador hennes hundar eventuellt orsakat den lösspringande hunden, konstaterar Roland Eriksson.

Hon hade sedan haft möjlighet att kräva tillbaka ersättningen från dennes ägare som vållande till skadan. Hade hunden då varit oförsäkrad och ägaren utan pengar skulle ärendet ha hamnat hos kronofogden med risk för att återbetalningen uteblivit.

När det gäller försäkringsbiten hade Monicas egen försäkring täckt kostnaderna för skador på de egna hundarna. Men för att få ersättning för skador som dessa eventuellt vållat den lösspringande hunden krävs enligt Agria Djurförsäkring en kompletterande tilläggsförsäkring.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons