Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Koppla in på Rogledningen

Annons

Det finns tydligen problem med vattentillgången till snökanonerna på Lugnet. Tanken finns att dra en ledning till exempelvis Varpan för att få tillgång till "eget" vatten för tillverkning av snö. Eftersom sträckan till Varpan är relativt lång och att det också erfordras en pumpstation för att trycka vattnet till Lugnet, kan man anta att kostnaden blir relativt hög för detta alternativ.

Enligt min mening är ett annat alternativ värt att undersöka, nämligen att göra en inkoppling på Rogledningen ungefär där den korsar Lugnetleden vid Hökviken. Ledningen blir därvid något kortare samtidigt som man troligen ej behöver någon pumpstation. Jag vet ej vilket ingångstryck som erfordras till en snökanon och hur mycket vatten som erfordras per tidsenhet för snötillverkning. Då jag förmodar att vattenförbrukningen vissa delar av dygnet vintertid ej är så stor, borde det vara lätt att fylla högreservoarerna och att det därför borde finnas tillräckligt med vatten för snötillverkning. Som projektör av Rogledningen åren 1949-1950 är jag tämligen säker på att den högkvalitativa "Bonnarörsledningen" stoppar minst 50 år till.

Det planeras att dra en ny råvattenledning för höga kostnader från gemensam vattentäkt i Borlänge. Detta är enligt min mening en onödig investering i en anläggning som ej behövs, det kan till och med bli så att Lugnets skidanläggning får ha Rogledningen för sig själv.

RAGNAR WAHLSTRÖM

Mer läsning

Annons