Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kopparstaden planerar hundratals lägenheter

Annons

I kommunens tillväxtprogram, som inom kort ska behandlas politiskt, finns en vision för Falun år 2015.

- Den visionen bygger på att vi då ska vara 60000 invånare vilket är 5000 fler än i dag, säger Kopparstadens vd Pär Nyberg.

Ökningen motsvarar 250 nya hushåll per år och de måste ha någonstans att bo och en stor del av dem blir då Kopparstadens hyresgäster.

Varje byggprojekt tar mellan tre och fyra år att planera, handla upp och bygga. Håller visionen måste därför Kopparstaden vara väl förberedd för att kunna starta snabbt med nya byggen.

Kvarteret Gullvivan håller på att färdigställas och planerna för mellan 38 och 45 lägenheter utefter Yxhammarsgatan är också långt gångna. Men innan det byggs ska B-kasernen på regementet göras om till studentlägenheter.

- Och när studenterna flyttar in frigörs mellan 75 och 80 lägenheter i vårt bestånd, säger Pär Nyberg.

Köpet av B-kasernen av Vasallen är inne i slutförhandlingarna. I det köpet ingår också två markområden där Kopparstaden tänker bygga lägenheter vartefter behoven uppstår.

Det ena markområdet är 7400 kvadratmeter stort och ligger i en sluttning mellan B-kasernen och Kungsgårdsvägen. Där vill Kopparstaden bygga 48 lägenheter i souterränghus.

- Jag tror att det kan bli väldigt fint med utsikt över stan, säger Pär Nyberg.

Det andra området är ett skogsområde på 35000 kvadratmeter som ligger mitt emot den gamla spisbrödsfabriken i hörnet av Gammelvägen och Kungsgårdsvägen. Där får det plats cirka 140 lägenheter i tre till sexvåningshus.

- Kan man få i gång det här bygget ger det området mera fart och ett bättre underlag för bland annat Norslundskolan, säger Nyberg.

Förutom detta stora område vill Kopparstaden ha option för ett framtida köp av cirka 40000 kvadratmeter intilliggande område som kan ge 160 lägenheter till.

Men byggnationen av dessa båda områden ligger längre fram i tiden. Kopparstaden grunnar just nu på om man efter Yxhammarsgatan ska satsa på souterränghusen nedanför B-kasernen eller på Galgberget. Där har Kopparstaden kvar ett obebyggt markområde vid rondellen som kan ge plats för 30 lägenheter.

- Galgberget är populärt. Allt vi har där är uthyrt och folk efterfrågar nybyggnation, säger Pär Nyberg.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons