Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kopparstaden bra på att spara energi

Annons

Energiligan är ett nätverk bestående av fastighetsbolag som vill spara pengar och miljö genom att bli mer effektiva i sin energianvändning. Den startade 2001. Därför var det här första gången som utmärkelsen delades ut.

- Det är ordentlig fart på verksamheten, berättar Energiligans projektledare Thomas Jonsson. 14 företag är medlemmar så här långt, och de är mycket aktiva.

Träffarna inom Energiligan är till för att medlemmarna ska utbyta erfarenheter med varandra. På onsdagens träff kunde ett 30-tal deltagare lyssna till Martin Bergdahl, VD i Landstingsfastigheter, och Mats Arousell, Landstingsservice, som berättade hur de arbetat med energieffektivisering inom Landstinget Dalarna.

Att se till helheten och samtidigt ta vara på enskilda medarbetares engagemang var Martin Bergdahls huvudbudskap.

Genom att ge fastighetsskötarna vidareutbildning och förtroende att själva trimma systemen har Landstingsfastigheter sparat stora mängder energi. Det har bland annat lett till att Falu lasarett är det lasarett i landet som förbrukar minst värme per ytenhet, efter att ha halverat värmeförbrukningen sedan 1993. En besparing som i stället kan komma vården till godo.

Förutom nätverksträffarna har Energiligans medlemmar tillgång till experter som kan ge råd och stöd i arbetet med att använda energi på ett effektivare

sätt.

Energiligan drivs av NaturResursCentrum Dalarna, NRC, som arbetar för ett ekologiskt hållbart samhälle. NRC drivs av Landstinget Dalarna, men får också ekonomiskt stöd bland annat från EU:s strukturfonder, länsstyrelsen, Naturvårdsverket och Nutek (Närings- och teknikutvecklingsverket).

Mer läsning

Annons