Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kopparbergs smakade guld

Annons

Spendrups deltog inte i World Beer Cup 2004 men väl konkurrenten Kopparbergs Bryggeri.

Kopparbergs Bryggeri vann guld och silver i tävlingen som anordnas av The Association of Brewers och avgjordes i Kalifornien i USA i veckan.

I kategorin europeisk lager, där 21 öl tävlade, vann Zeunerts Original, tvåa kom lågprisölet Sofiero Original och tredjepriset gick till tyska Dietelhäuser Export från Dietelhäuser Brauerei.

- Jag är positivt chockad men inte alls förvånad, för jag vet att vi svenska bryggerier kan konsten att brygga oerhört gott öl. Detta bevisar att svenska bryggerier med Kopparbergs i spetsen håller hög internationell klass och att vi har en oerhört duktig och kunnig personal på samtliga våra bryggerier, säger vd Peter Bronsman i Kopparbergs Bryggeri AB.

I tävlingen deltog 1 566 ölsorter från 393 bryggerier i 40 länder som gjorde upp om 231 medaljer. Från Sverige deltog Kopparbergs och Nils Oskar Bryggeri AB.

I World Beer Cup tog USA-bryggerier 69 procent av medaljerna i de 81 olika ölkategorierna som bryggerierna tävlade i. Tävlingen anses av arrangörerna som den största i sitt slag i världen.

De flesta kategorierna gäller aleöl som är stort bland de små amerikanska bryggerierna men som inte finns att tillgå i Sverige annat än ibland i Systembolagets beställningssortiment.

Juryn avgjorde tävlingen med blindtest och mer än halva juryn kom från andra länder än USA.

Inom den populäraste klassen lageröl delades 59 medaljer ut i 21 olika lagerkategorier. Amerikanska bryggare tog 23 medaljer, tyska bryggerier 13, kanadensiska fyra, tjeckiska tre. Kopparbergs tog de två svenska medaljerna och två medaljer togs av bryggerier i England, Nicaragua och Korea. Bland grannländerna så vanns två guldmedaljer av Kalnapillis-Taurobryggeriet i Litauen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons