Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kopparbergs släpper egen Norrlands

Annons

Men den nya Norrlands på systembolaget bryggs inte av Spendrups utan av konkurrenten Kopparbergs Zeunertsbryggeri.

En gång i tiden ägde Spendrups Vårbys Sollefteåbryggeri. Men Spendrups lade ned det i likhet med Risingsbo. Men Spendrups behöll varumärket Norrlands som är störst i dagligvaruhandeln.

Sollefteå återuppstod i Zeunerts skepnad liksom Risingsbo som blev Munkbo. Ett tag drev Munkbo också Zeunerts men båda konkursade.

Kopparbergs Bryggeri räddade dock Zeunerts kvar för ett par år sedan och nu har bolaget konsoliderats så mycket att de åter börjar produktutveckla. I måndags levererades Zeunerts sin första egen Norrlands. Den har tilläggsnamnet Pils och har gjort sitt intåg på systembolagshyllorna.

När Systembolaget tar in nyheter gör de alltid en blindtest och den nya Norrlands fick högsta betyg skriver tidningen Ångermanlänningen.

- Helt fantastiskt, säger Kopparbergkoncernens vd Peter Bronsman till tidningen, samme Bronsman som av Spendrups tidigare anklagats för fusk med alkoholstyrkan i sitt "fulöl" Sofiero Orginal.

Norrlands Pils vänder sig till skillnad från lågprisölet Sofiero till den grupp ölentusiaster som är finsmakare. Där utmanar Norrlands Pils nu Spendrups testvinnare alla kategorier, Visby Pils.

Nya Norrlands ska ersätta Zeunerts Pils som i våras åkte ut från systembolagshyllorna då den stod där och bara samlade damm.

Spendrups är inte glad åt namnet på Kopparbergs nya produkt.

- Vi har ännu inte sett produkten. Nu går det inte att varumärkesskydda själva namnet Norrlands.

- Norrlands går att använda men inte i en kombination som liknar vårt Guld. Vi ska nu studera om den nya produkten kränker vårt mönsterskydd och vårt renomméskydd.

- Om vi kan bevisa att Kopparbersgs försöker göra volym på att likna vår produkt går vi på dem, säger Mats Wester, marknadsdirektör på Spendrups.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons