Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpmännen vill ha en öppen gata

Annons

Under åren 1994-1995 bjöd herrar som Kurt Brandt, Jan "Julle" Juhlin och Bernt Andersson lokaltidningarna på en lång rad rubriker.

Det här var en trio som klängde på barrikaderna och gjorde allt som stod i deras makt för att få politikerna att lyfta bort betongblocken som spärrade anslutningen till Kyrkogatan.

Den här trion var eniga om att stängningen var det absolut sämsta som kunde ha hänt.

Kunderna skulle inte längre hitta till vare sig klädaffären eller gatuköket. Därmed skulle förstås också omsättningen sjunka ner i bråddjupet.

En aktuell fråga är därför, hur blev det?

- Vi tappade drygt tio procent i omsättning, upplyser Anders Brandt som övertagit Brandts Gatukök, och vi ligger kvar på samma nivå även om vi återhämtat oss lite.

- Vi tappade ingenting, säger Tomas Andersson på Bergströms Kläder.

"Julle" Juhlin kan för sin egen del inte hänvisa till någon omsättningskurva före och efter gatustängningen. Orsaken var att den bensinstation han drev intill den "heta" korsningen inte överlevde trafikomläggningen.

Den sista augusti 1994 stängdes bensinstationen. Men redan den 1 april samma år hade han startat sin nya verksamhet i Hamnkiosken. Då var stängningen redan ett faktum. Om omsättningen skulle ha påverkats står därmed skrivet i stjärnorna. Trots detta är "Julle" Juhlin fast i sin övertygelse om att Kyrkogatan ska öppnas.

Ingen av köpmännen är däremot särskilt krigiska i sina åsikter. Och ingen av dem säger längre fula saker om politikerna.

- Men visst vore det bra om Kyrkogatan öppnades igen, och att byggdes en rondell i korsningen.

- Korsningen skulle bli trafiksäkrare, och turisterna skulle lättare hitta ner till turistbyrån i hamnen, menar "Julle".

- Tillgängligheten är viktig, instämmer Kurt Brandt.

Han är samtidigt den som antyder en viss kluvenhet.

- Det är ju samtidigt lugnt och skönt, säger han och påpekar att han bor i fastigheten intill gatuköket.

Sonen Anders tycker för sin del att ett öppnande av gatan är viktigare än pappans nattro.

Det samlade budskapet till beslutsfattarna från det fåtal köpmän som överlevt längs Kyrkogatans sträckning förefaller därmed vara:

- Öppna Kyrkogatan.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons