Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpman Erik Eriksson har avlidit

Annons

Köpman Erik Eriksson, Järnvägsgatan, avled den 31 maj vid Mora lasarett efter en kort tids sjukdom. Han blev 82 år.

Erik Eriksson var född och uppväxt i Torsby i Värmland. Han började i unga år att arbeta hos Järnbolaget i Torsby men ville efter en tid satsa på en egen järnhandel.

Han tittade på åtskilliga möjligheter runt om i Värmland men blev såsmåningom erbjuden av Torsbybördige Vansbrobon, Ivar Kjellin, att överta Ritex manufaktur i Vansbro. Hustrun May-Lis, som Erik varit gift med sedan 1947, arbetade vid den tiden hos manufakturaffären Centrum i Torsby och kunde därför branschen. Paret slog till och vid nyåret 1950-51 flyttade de till Vansbro och övertog Ritex, som då var inrymt i Bössfallsfastigheten.

Erik gjorde många inköpsresor till det legendariska grossistföretaget Algots i Borås där Algot själv tog emot.

1953 utökades verksamheten till att även omfatta skor då Erik öppnade Sko Centrum i Vikströms fastighet. 1964 köptes den nuvarande affärsfastigheten i Järnvägsgatans södra ände som tidigare inrymt Vansbro Järnhandel. Rörelserna hamnade under samma tak och fick namnet Ritex/Sko-Centrum. Till premiärårets julskyltning anlitade Erik popbandet Slam Creepers med Björn Skifs till att uppträda i butiken, något som orsakade trafikkaos kring butiken på Järnvägsgatan.

I unga år spelade Erik fotboll i Utterbyns IF i Torsby. Efter flytten till Vansbro blev Erik Eriksson aktiv inom Vansbro köpmannaförening där han under en tid även var ordförande. Han har tillhört hembygdsföreningen och var även med om att grunda den numera insomnade Turistföreningen. Under ett antal år var han även aktiv inom Vansbro Barnens Dags-förening.

På fritiden vistades familjen gärna i Torsby där Eriks föräldrahem använts som fritidshus.

Erik Eriksson sörjes närmast av sonen Jan, svägerska, svåger och syskonbarn.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons