Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köper vård - och går back

Annons

Allt, åtminstone det mesta, beror på personalbristen, enligt Kjell Nyström, ekonomichef vid Hälso- och sjukvården.

För personalbristen tvingar landstinget till både dyra personallösningar (bland annat dyra köp av bemanningsföretag och mycket övertid till den egna personalen) och till köp av operationer och behandlingar.

Vid augusti månads utgång hade landstinget köpt vård för 30,9 miljoner kronor mer än vad man hade räknat med:

Mer så kallad valfrihetsvård står för -4,8 miljoner kronor. Det handlar om patienter som fått vänta mer än tre månader på en behandling, och fått en valfrihetsremiss för att kunna få sin behandling i något annat landsting eller av en privat vårdgivare.

Eftersom landstinget ändrat

reglerna så att det ska bli lättare att få valfrihetsvård, och att landstinget dessutom i större utsträckning ska hjälpa patienterna att hitta vård utanför landstinget, tyder mycket på att kostnaden här kommer att fortsätta stiga.

Personalbrist har gjort att barn- och ungdomspsykitarin, BUP, har köpt in tjänster för 7 miljoner mer än beräknat.

Vuxenpsykiatrin har köpt tjänster för 8,1 miljoner mer än budget.

Fler patienter som varit i behov av vård som inte kan erbjudas i Dalarna, främst på Akademiska sjukhuset i Uppsala, har gjort att landstinget fått betala 11 miljoner kronor mer än väntat för högspecialiserad vård.

Förutom detta har kostnaderna för material i sjukvården ökat med 10 miljoner över budget.

De dyra personallösningarna handlar främst om läkarstafetter, som beräknas kosta 95 miljoner kronor i år. Men även övertidsersättningar, sommarersättning och nya arbetstidsmodeller kostar.

Men Nyström påpekar att mycket satsas på bättre rekrytering.

- Vi har läkarrekryteringen från Polen, och även från Tyskland. En mängd åtgärder för att förbättra arbetsmiljön och att sänka sjukfrånvaron är på gång.

Det lär behövas, för den ekonomiska situationen några år framåt ser inte bättre ut. Tvärt om. Kostnaderna fortsätter att öka rejält. Och om inga nya pengar tillförs sjukvården i Dalarna spår Kjell Nyström att man måste hitta besparingar som motsvarar 325 miljoner kronor för att klara att hålla budgeten 2004.

Men under valrörelsen har alla partier utlovat mer pengar till sjukvården, så det kanske löser sig...

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons