Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köp lokalproducerat!

Annons

Efter förra veckans mediedebatt om långa, plågsamma slakttransporter för våra köttdjur känns det allt viktigare att köpa, och äta, lokalproducerad mat! TV4:s Kalla fakta upplyste om att varje år dör 24000 djur i slakttransporterna på väg till slakteriet.

I denna viktiga fråga har vi konsumenter en stor makt, genom att bojkotta kött som vi inte vet ursprunget på och genom att sätta press på handlarna att tillhandahålla ett stort sortiment av lokalproducerat mat kan vi verkligen göra skillnad! I Dalarna har vi till exempel Siljans Chark AB som erbjuder kött från djur som är uppfödda här, och även slaktade här. I ett mejl till mig, skriver Siljans Charks vd Patrik Andersson, att den längsta resan djuren gör till Siljans Charks slakteri Ickholmen är 22 mil, max tre timmar, alltså långt under lagstadgade regler.

Att totalt tappa kontakten till vad det verkligen är vi stoppar i oss, känns för mig oetiskt och oklokt både ur moraliska aspekter för djuren samt ur miljöhänsynen. Vi konsumenter måste bli medvetna om köttets ursprung och vilket liv som djuren vi äter har levt! Ställ krav på djurhållningen och produktionen och stöd de lokalproducerade varor som finns!

JONNA BODIN HANSEN, LEKSAND

Mer läsning

Annons