Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Köp inte ut till minderåriga"

Annons

Inför skolavslutningen har Lisbeth Björk genomfört en undersökning av niondeklassarnas attityder till åldersgränser för alkoholförsäljning.

Ett 50-tal niondeklassare vid Mockfjärdsskolan deltog i undersökningen.

Totalt sett överensstämmer ungdomarnas åsikter med lagstiftarnas. De flesta av ungdomarna tycker nämligen att dagens åldersgränser är bra.

Ungdomarna fick också frågan om vad de tycker om att föräldrar köper alkohol till sina minderåriga barn.

-De flesta eleverna säger att de inte tycker att det är okej. En positiv mätpunkt är att nästan samtliga flickor i undersökningen tycker att det är fel att föräldrar köper alkohol till sina minderåriga barn. De har därmed en mer restriktiv inställning än riksgenomsnittet, berättar Lisbeth Björk.

Socialnämndens ordförande Kjell Andersson (c) tycker att undersökningsresultatet är positivt:

-Jag hoppas att det här får genomslag i samband med skolavslutningen och att alla ungdomar får ett lugnt, fint och drogfritt examensfirande.

Kjell Andersson slår fast att nämnden kommer att fortsätta att stötta föräldrarna så "att de står på sig och inte hjälper/stjälper sina barn genom att köpa ut alkohol åt dem". Han tar också tillfället i akt att uppmana föräldrarna att ta aktiv del i ungdomarnas firande och att finnas till hands utifall att ungdomarna skulle behöva dem.

Undersökningen har gjorts inför skolavslutningen, men också för att ge ett underlag för de sociala insatserna i samband med sommarens festligheter.

-Inför hösten ökar vi fritidsgårdarnas öppethållande. Vi har full bemanning på fritidsgårdssidan och dessutom två fältfritidsassistenter som jobbar både i skolan och där ungdomarna finns på fritiden, berättar han.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons