Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kooperativ rekordsatsning

Annons

37 nya kooperativa företag i nordvästra Dalarna på tre år och fyra månader. Det är det fantastiska resultatet av EU-projektet företagande i den sociala ekonomin som Kooperativ utveckling i Dalarna drivit. Målet var "bara" sex nya kooperativ per år. Verkligheten blev alltså dubbelt så bra.

- Det finns så mycket energi och kreativitet i den här delen av Dalarna, säger Lena Karlén som hållit i projektet som omfattat Orsa, Älvdalen, Malung, Vansbro och delar av Mora.

En annan delförklaring ser hon i de småföretag som startades de svåra åren på 90-talet.

- Många småföretagare ser ett behov av samarbete. De går ihop om marknadsföring, lär av och stödjer varandra. Fördelen med den kooperativa företagsformen är ju att den är demokratisk, en människa en röst.

De nya kooperativen finns inom många olika områden. I Evertsberg har man startat en lanthandel. I Sörsjön nordväst om Sälen driver kooperativet Dalen hemtjänst, kiosk, kafé, catering och turistbyrå. Fulufjällsringen är ett nätverk med företag och föreningar som arbetar med turism. Vildriktet är likartat men handlar också om god lokal mat. Fjällbondens marknad är ett annat exempel. Boa i Malungsfors är ett lanthandelsföretag skapat när stora Coop gav upp.

Konsthantverkare och hemslöjdare har också sett den ekonomiska föreningens möjligheter. I Orsa finns designbutiken Orsak. Mora konst och hantverk är ett annat exempel.

- De nya kooperativa företagen har skapats utifrån behov i bygden. Oftast är det kvinnor som tar initiativet. De ser samhällsbehoven som en helhet, säger Lena Karlén.

Och fler kooperativ är på gång. I Evertsberg planerar småbarnsmammor ett dagis som kan kopplas ihop med hemtjänst och andra servicebehov i bygden liksom med nya lanthandeln.

Det finns dock saker som gör henne riktigt arg. I den officiella statistiken över nystartade företag finns de kooperativa företagen inte med.

- Det här är vansinnigt. Det är precis som om de och de riktigt små företagen inte räknas. Men de bryr sig om sin bygd, säger Lena Karlén.

- Och på näringslivskontor och andra institutioner som ska stödja företagandet är kunskapen om kooperativa företagsformer ofta närmast obefintlig, även om det blivit lite bättre här i Dalarna, säger Lena Karlén.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons