Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontroversiellt beslut väntar om reningsverk

Annons

I ansökan om förlängd tid skriver VA-chefen Tommy Brolin att kommunen och Spendrups arbetar med en handlingsplan för att finna en lösning, bland annat diskuteras en biogasanläggning så att avloppsvattnet förrenas vid bryggeriet och belastningen på Gonäsverket minskas.

Som tidningen nyligen berättat har reningsverket fungerat hyggligt det senaste året med de kemikalier som tillsätts och som fått stopp på utslagningen av biobädden.

Erik Larsson vid länsstyrelsens miljövårdsenhet säger att han personligen skulle vilja ge Ludvika ett års förlängning.

- Men frågan är kontroversiell. När länsstyrelsen beviljade det tillfälliga driftstillståndet så överklagade Naturvårdsverket detta beslut till miljödomstolen. Där ligger beslutet för avgörande. Om Naturvårdsverket mot vår förmodan vinner så kommer vi att överklaga till Miljööverdomstolen, miljön klarar fortsatt drift med dagens villkor, säger Erik Larsson handläggare vid tillsynsmyndigheten vid länsstyrelsen.

Kommunen tvingas leva i ovisshet till halvårsskiftet då länsstyrelsen helst vill att miljödomstolen fattat sin dom innan ett nytt årslångt uppskov beviljas.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons