Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontrakt mot droger

Annons

Ingemar och Monica har inga direkta belägg för att det förekommit droger på skolan men de konstaterar att det i samhället i stort är problem med droger och alkohol.

- Ingen kan blunda och säga att det inte finns problem här i Vansbro, förklarar Monica som tagit initiativ till kontraktet med eleverna. Föräldrarna får också skriva på en fullmakt som ger skolan rätt att drogtesta deras barn om det finns misstankar om drogmissbruk.

- Vi har fått positiva gensvar från många föräldrar men också från elever, säger Ingemar.

På VUC går cirka 260 elever. Hittills har bortåt 70 procent av dem lämnat in påskrivna kontrakt. Ingemar och Monica hoppas få in resterande kontrakt kommande vecka.

- Om någon inte vill skriva på kontraktet tar vi kontakt med vederbörande och pratar med dem om detta.

"Vi vill ha en narkotikafri miljö på vår skola", står det på kontraktet. Eleverna uppmanas att avstå från att både i skolan och på fritiden bruka eller testa illegala droger som exempelvis hasch, marijuana, amfetamin, crack, kokain, heroin, morfin, LSD, fludde samt anabola stereoider.

Eleven görs uppmärksam på att för den som bryter kontraktet väntar droganalys via urinprov, underrättelse till vårdnadshavare och anmälan till sociala myndigheter. Skolan kan dessutom överväga att göra polisanmälan och tillfälligt stänga av eleven på grund av säkerhetsaspekter.

I den här satsningen på en drogfri miljö ingår också information till både elever och lärare.

- Det är viktigt att se till att medvetenheten om drogernas farlighet genomsyrar verksamheten på skolan, säger Monica, som precis som Ingemar tycker att det här är den bästa förebyggande medicinen.

- Vi vill få eleverna att inse att droger är sådant som kan fördärva livet för dem.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons