Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontor blir bostäder

Annons

För ett tiotal år sedan tog Jörgen Nilsson sig an ett hopplöst projekt - kvarteret med Brömsgårdarna i centrala Leksand som därmed räddades från en framtid som parkeringsplats.

Nu har han, som byggnadsansvarig för Stiftelsen hantverk och utbildning, ställts inför ytterligare en utmaning - att rädda gamla skolkontoret från rivning.

- Huset är i dåligt skick, tömt på verksamhet och står i dag bara och förfaller. Jag har bestämt mig för att försöka rädda det. Det skulle vara roligt, säger han.

Målet är att få ner renoverings- och ombyggnadskostnaderna så att hyresnivåerna blir rimliga. Just nu väntar Jörgen Nilsson på offerter från ett antal byggföretag.

- Allt är en kostnadsfråga, men det lutar åt att vi får ihop det, säger han.

Tanken är att både huvudbyggnaden och den röda längan ska utnyttjas. I en framtid kan den röda längan ersättas med ett större hus med plats för fler lägenheter.

- Vi har över 100 studenter redan nu på Entreprenadskolan i Barkdal. I höst har vi 200, säger Nilsson som just därför vill vara klar med projektet redan till höstens skolstart.

Husets läge är strategiskt nära hotell- och restaurangskolan, Entreprenadskolan, ishallen, simhallen och ligger inte alls långt ifrån centrum.

- Det är ett fint hus med en intressant historia kanske ända från 1700-talet, säger Nilsson.

Kommunalråd Bo Pettersson, c, är positiv till idén och tror att det finns många fler liknande möjligheter i redan befintliga uthus och byggnader i Noret.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons