Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontokortskapare plundrar brevlådor

Annons

En organiserad liga, som specialiserats sig på bedrägerier, har under den senaste tiden opererat i villaområden i norra Göteborg.

Brottslingarna beställer kontokort i fastighetsägarnas namn och plundrar sedan brevlådorna.

Kortföretagen misstänker att det handlar om uppemot 100 fall av urkundsförfalskning. Enligt Janne Westerberg på SEB Kort AB har man under de senaste veckorna fått in runt 100 fingerade ansökningar från adresser i norra Göteborg, främst Angered. Företagets säkerhetssystem förefaller ha fungerat i merparten av dessa ärenden, skriver Göteborgs-Posten.

En familj i Hammarkullen fick häromdagen information om att urkundsförfalskare sökt inte mindre än fem kontokort i deras namn. Den sammanlagda kreditgränsen uppgick till 245 000 kronor. Det rörde sig om två Statoil Mastercard, två Eurocard och ett SEB Mastercard.

Förövarna tar reda på fastighetsägarnas identitet och personnummer och storleken på deras inkomster. Sedan beställer de via internet olika kontokort. Därefter bevakar de brevlådorna som vittjas när rätt försändelse kommer.

Flera anmälningar från fastighetsägare ligger hos spaningsavdelningen på närpolisen Kortedala. Kerstin Ottosson har ett konkret tips för att undvika att bli en bricka i spelet.

TT

Mer läsning

Annons