Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsumbutiker blir privata

Annons

Affärerna ägs dock fortfarande av Coop/Konsum men hyrs ut genom så kallad franchising. Butikerna blir de två första i Ludvika kommun som tas över av privata företagare.

- Jag blir då en så kallad Konsumföretagare. Det blir samma utbud och Coop bestämmer fortfarande priser och sortiment. Jag övertar bara skötsel och drift så utåt blir det ungefär som nu, säger Kerstin Magnil.

Företagarna tar också över personalansvaret och betalar löner. Vissa driftskostnader får de också betala själva.

- Ja, personalansvaret går över till mig. Dessutom betalar jag el, sophämtning, telefonkostnader och "svinn", alltså allt som vi måste slänga för att det är skadat eller förstört.

- Jag har bildat ett bolag och gått in med eget kapital. Sedan betalar jag även en så kallad inträdesavgift till Konsum, berättar Kerstin Magnil.

I nuläget kommer det inte att ske några förändringar beträffande personalen.

Det blir inte heller några förändringar när det gäller öppettider.

- Kunderna kommer inte att märka någonting, allt kommer att se ut och vara precis som vanligt, lovar Kerstin Magnil.

Sedan 1990 har butiker i andra delar av Sverige hyrts ut till Konsumföretagare. För närvarande finns det 50 butiker runt om i landet, men Coop har som målsättning att fördubbla antalet inom ett par år.

- Tanken och idén att hyra ut Fredriksbergsbutiken har funnits ett par år. Konsum har under de senaste åren genomgått en stor omorganisation i många avseenden, så det är först nu som det går att genomföra det här, berättar Magnil.

Hon poängterar dock att det är för att affären i Fredriksberg går bra som uthyrningen sker. Inga nedläggningshotade butiker kommer att hyras ut.

Grundtanken med den nya driftsformen är att motivera personalen att arbeta på ett annat sätt för att butikerna ska blir bättre.

Det skall främst ske genom ökat medbestämmande och större delaktighet. Personalen i Fredriksberg är informerad om förändringen och är positivt inställd till att driften övergår i privat regi.

- Ja, jag hoppas att vi tillsammans kan jobba för att göra Fredriksbergsbutiken bättre. Nu kan jag ju ge personalen "morötter", kanske i form av bonus eller annat trevligt om butiken går bra.

Kerstin Magnil ser det som en stor utmaning att överta butiken, men tror inte att hon kommer att vinna några ekonomiska fördelar med övertagandet.

- Nej, jag gör det inte för vinsten. Jag kommer definitivt inte bli miljonär på kuppen. Om jag hade tackat nej hade jag blivit tvungen att antingen sluta eller övergå till en vanlig anställning och det ville jag inte.

- Som butikschef gör jag ju redan samma jobb så när erbjudandet kom tänkte jag, varför inte prova på att driva det själv, berättar den nyblivna företagaren.

Kontraktet med Coop löper på fem år, men kan sägas upp av båda parterna om man ser att det inte fungerar.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons