Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsult ifrågasattes på lärarmöte

Annons

Kritiken växer mot de inhyrda konsulternas arbete inom barn- och grundskoleförvaltningen.

- Vad kostar konsulterna? Vore det inte bättre att använda exempelvis beteendevetaren på företagshälsovården, frågade läraren Eva-Lena Fränkel, en av deltagarna vid ett möte i Stureskolan på tisdagskvällen.

Mötet arrangerades av lärarförbundet som ville föra en intern dialog med politikerna angående skolans framtid. Det fanns inte direkt någon röd tråd i debatten, ämnena skiftade vilt och åsikterna gick förstås isär.

Till exempel ansåg Eva-Lena Fränkel att barn- och grundskoleförvaltningen i alltför stor omfattning använder sig av dyra inhyrda konsulter i sitt arbete.

- Det är rena konsult-hysterin.

Kommunalrådet Gun Drugge (c) var dock av annan åsikt och berättade att hon fått positiva reaktioner från lärare som anser att konsulten Kess Simmasgård gjort ett bra jobb.

- Även hans pågående utredning inom äldreomsorgen har fått goda vitsord från många, sade Drugge. Vi behöver ta hjälp utifrån ibland.

Sven-Gustaf Eiritz (c) barn- och utbildningsnämndens ordförande, förklarade att var och en som är intresserad att studera konsulternas verksamhet i Hedemora, är välkomna att ta del av alla handlingar.

Kritik riktades också mot beslutet att lägga ned Wahlmansskolan för elever med speciella behov.

- Först fick vi veta att skolan skulle drabbas av neddragningar. Sedan kom beskedet, via telefon, att skolan skulle upphöra. Fyra års verksamhet med duktig personal försvinner utan att man tar reda på konsekvenserna, ansåg Eva-Lena Fränkel. Det här är mycket dåligt skött.

Men skolpolitikern Berndt Nygårds (s) hävdade att förändringen kan bli positiv:

- Det blir vår uppgift att göra det så bra som möjligt, svarade Nygårds, som ställde sig bakom beslutet att minska på antalet lärare i kommunen.

Han hade heller inga invändningar mot den väg som hedemorapartiet, miljöpartiet och de borgerliga partierna slagit in på.

Men nedskärningarna och återkommande omorganisationer skapar oro, ansåg flera lärare på mötet.

- Nu är det värre än någonsin bland lärarna och då blir också eleverna oroliga.

Gun Drugge ansåg att kommunen hittills sagt upp lärare i samma takt som elevantalet minskat.

- Nu måste vi istället flytta pengar till äldreomsorgen som behöver ett tillskott.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons