Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsult får inte informera

Annons

När konsultrapporten, som pekade ut vilka kommunala verksamheter som kunde privatiseras eller läggas ut på entreprenad, redovisades blev det ett ramaskri från anställda och deras fackliga organisationer.

Förutom själva innehållet i rapporten kritiserades kommunledningen hårt för att inte de fackliga organisationerna fått den sedvanliga informationen om vad som var på gång.

Enligt det avtal som kommunen träffat med konsultföretaget skulle det också svara för information och utbildning om det kommande förändringsarbetet i kommunen som var baserat på rapporten.

Det ville de fackliga organisationerna inte alls vara med om. I ett brev till kommunalråden Bjarne Harrung och Maria Wilje framhöll de att det var klart olämpligt att konsultföretaget skulle svara för utbildning av kommunens personal.

Men problemet var att kommunen förbundit sig via avtalet att betala konsulten för den insatsen och han hade redan lagt ner en del tid på förberedelser inför den. Ett arbete som företaget ville ha betalt för.

En faktura på nära 90 000 kronor inklusive moms anlände till kommunen 20 november förra året. Och sedan dess har politikerna funderat på hur man skulle göra.

- Vi har diskuterat om det var lämpligt att de hade informationen för personalen eftersom det fanns ett inbyggt motstånd från början, säger kommunalrådet Maria Wilje.

Politikerna kom fram till att göra de fackliga organisationerna till viljes. Den arbetstid som konsultföretaget lagt ner på förarbetena ska det dock få betalt för.

De resterande pengarna som kommunen förbundit sig att betala företaget får det tjäna ihop på andra uppdrag, beslutade verksamhetsutskottet.

Uppgifter som kan bli aktuella är fördjupningar av den tidigare rapporten. Konsultföretaget kan också utreda hur andra kommuner gjort med sitt förändringsarbete och modeller för hur de erfarenheterna skulle kunna användas i Falun.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons