Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstrunda under hela helgen

Annons

Rude Ström är en nykomling bland deltagarna i årets konstrunda. Men målandet och konsten har alltid varit ett stort intresse för Rude som också brinner för poesin och skrivandet.

Den årliga Konstrundan i Vansbro lotsar konstintresserade på en resa genom alla delar av kommunen.

I år innefattar Konstrundan tolv utställningsplatser varav många är samlingsutställningar.

I centrala Vansbro har Rude Ström öppnat sitt hem för besökarna och förvandlat vardagsrummet till utställningslokal med 21 målningar i olja. För honom innebär Konstrundan att fler människor skall få ta del av de målningar som han skapat.

- Det viktigaste för mig är att folk tycker om mina målningar. Det är kul när folk ringer och vill ha tavlor, säger Rude.

Konstrundan ser han som ett väldigt bra sätt att visa upp de lokala konstnärerna och genom sitt tidigare arbete som lärare i Vansbro har han en speciell relation till några av utställarna.

- Det är flera av mina gamla elever som finns med på utställningarna, säger Rude.

Det är under de senaste tio åren som han har satsat på sitt konstnärskap, men intresset för måleri och teckning har alltid funnits där.

- Jag läste konstvetenskap för ett tjugotal år sedan, det gav mig mycket inspiration som jag fortfarande plockar fram, säger Rude.

Motiven är uteslutande hämtade ur naturen, ibland med verkliga platser som förebild, men inspirationen kommer lika mycket inifrån honom själv.

- Jag kan se ett motiv framför mig och sen tar det ibland väldigt lång tid innan jag är nöjd med resultat, säger Rude.

Det är under hösten och vintern som de flesta tavlorna skapas och hösten är den mest intensiva tiden för honom. Då spenderar han många förmiddagar i arbetsrummet med utsikt mot Järnvägsgatan.

Målandet kombinerar han med att skriva poesi. Även om skrivandet och måleriet går hand i hand så har måleriet en stor fördel.

- Fördelen med målningarna är att de märks mer än skrivandet, även om båda är lika roliga, säger Rude.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons