Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnären föll i tårar

Annons

1952 flyttade den 26-årige konstnären John-Ivan Johannesen och hans nyblivna hustru Nora till Orsa. Numera bor de i Hässelholm, men i söndags hade de 15 familjemedlemmar med sig till vernissagen Återblick - Orsa i 50-tal. En utställning som enbart visar tavlor från John-Ivans Orsaperiod åren 1952-1956.

- Jag har aldrig sett mina tavlor samlade på det här viset förut. Det är ofattbart. Jag saknar helt enkelt ord, sa John-Ivan när mäktiga känslor lockade fram lycko-tårar.

John-Ivan Johannesen föddes i Köpenhamn 1926. I unga år studerade han på teknisk skola med konstinriktad undervisning. Därefter fortsatte han att måla och att utveckla sig på egen hand.

Efterkrigstiden i Köpenhamn var svår och bostadsbristen var stor. Det gjorde att John-Ivan, dagen efter att han gift sig med Nora 1952, flyttade till Sverige för att börja ett nytt liv i "frihet" och skaparglädje. Genom en bekant hamnade de i Orsa.

En kort tid bodde de i Maggås och Torrvål och flyttade sedan in i Bäckmansgården i Lindorna. Det blev många nya möten, upplevelser och intryck av landskap, människor och språk. För att närma sig framförallt språket och människorna tog John-Ivan anställning på Kättingfabriken. Vid sidan om jobbet ägnade han all tid åt måleriet och det egna jordbruket och trädgården i Lindorna.

I sitt måleri hittade John-Ivan många motiv ute i byarna. Det är härbren, gårds- och interiörmotiv från stugor i äldre miljöer och utsiktsmotiv. Han var också en självklar del av Orsa centrum, där han ställde upp sitt staffli och fångade dagens händelse i sina oljemålningar. Populära blev också de färgstarka och livfulla marknadsmotiven.

För drygt ett år sedan började Pelle Klockar fundera över vem konstnären John-Ivan Johannesen var. Efterforskningarna ledde till en artikel, som i sin tur gav svar från personer i trakten som tillsammans hade över ett 100-tal tavlor av John-Ivan. Därmed föddes tanken på en utställning.

Den stora vinstlotten drogs när det visade sig att John-Ivan Johannesen numera bor i Hässleholm och att han gärna kom upp till Orsa.

Till vernissagen anlände John-Ivan och Nora tillsammans med 15 familjemedlemmar. Det är också lätt att förstå att John-Ivan blev rörd av mottagandet.

Utställningshallen i Kulturhuset var fullproppad av besökare och John-Ivan kände tydligt den värme som strömmade mot honom.

Många äldre Orsabor kom också fram och ventilerade minnen från 1950-talets Orsa.

John-Ivan Johannesen hade aldrig någon utställning under sin aktiva period och det här var första gången han såg så många av sina tavlor samlade samtidigt.

- Det är ofattbart. Jag saknar ord. Jag är så glad att jag och mina anhöriga fått se utställningen, sa John-Ivan och lyckotårarna trängde fram.

Sin konstnärliga period tvingades John-Ivan avbryta 1968, när han första gången opererades för starr. Därefter har han haft ytterligare problem med ögonen.

- Men kryper jag riktigt nära, så ser jag. Det som gläder mig är att färgerna i tavlorna stått sig så bra. Det måste ha varit bra färg som Frans Göthe sålde åt mig för 50 år sedan.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons