Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstgräsplanen kan vara farlig för hälsan

Annons

I den konstgräsmatta som oftast används till fotbollsplaner, finns nedmalda bildäck som kan innehålla miljöfarliga metaller och cancerframkallande oljor.

Konstgräsplanen på Kopparvallen i Falun är en av planerna som innehåller bildäcksgranulat.

Att använda naturgummi skulle vara dubbelt så dyrt, och förekommer därför inte särskilt ofta.

-Vi vet att vi har en matta som har en gummiblandning med nedmalda bildäck. Det är som det är, säger Björn Borgersen, ordförande i föreningen Fotbollsvår som äger och driver konstgräsplanen i Falun.

-Men när vi anlade planen år 2000, så gjordes en miljökonsekvensanalys. Men det är klart att mycket händer under åren som går, och vi får väl se vart det här tar vägen, fortsätter Borgersen.

Däck innehåller flera ämnen med särskilt allvarliga egenskaper som kan vara cancerframkallande, störa reproduktionen eller påverka arvsmassan, framhåller Kemikalieinspektionen i sin rapport.

Mätningar som nu gjorts tyder dock på att det är en liten hälsorisk att vistas och spela på konstgräsplaner med gummi från återvunna däck.

Men kunskapsluckorna är fortfarande stora. Ingen kan säga vilka de långsiktiga effekterna blir.

-Det är material i botten på konstgräsmattan som innehåller giftiga ämnen. Vilken risk du löper och vad du utsätts för när du spelar på den, det kan vi inte säga än. Men det är ju en adderad risk till andra risker, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Ethel Forsberg till Sveriges Radio -Ekot.

Kemikalieinspektionen uppmanar i alla fall att återvunnet gummi från bildäck inte ska användas när nya konstgräsplaner anläggs.

Det är företagens ansvar att se till att det konstgräs som säljs är säkert för människor och miljö.

-Kemikalieinspektionen uppmanar alla som ska anlägga kontsgräsplaner att begära information om kemikalieinnehåll och ställa krav vid upphandling, så att särskilt farliga ämnen kan undvikas, säger Christina Rudin Snöbohm på Kemikalieinspektionen.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons