Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstfruset om vi får VM

Annons

Det är redan klart att Sverige får arrangera bandy-VM år 2006.

Återstår gör dock för Svenska bandyförbundet att besluta om vilka orter som ska ges äran att hysa evenemanget.

En strid som står mellan Dalarna, Stockholm och Hälsingland.

För Dalarnas vidkommande är det tre kommuner som lämnat in en gemensam ansökan om VM-arrangemang. Det är Borlänge, Ludvika och Falun.

- Lugnet i Falun är då den givna huvudarenan som ska kompletteras med matcher dels i Grängesberg, dels på Tunets IP här i Borlänge, förklarar Håkan Rystedt, evenemangsansvarig i Borlänge.

För att få arrangera ett bandy-VM krävs dock att man kan erbjuda en konstfrusen plan, och det kan man i dagsläget inte göra i Borlänge.

- Men om vi får VM kommer Tunets IP att byggas om till konstfruset. Det är ju en fråga som diskuterats länge här i kommunen och som nu kan få extra fart, menar Rystedt.

Man har kalkylerat med att man vid ett eventuellt VM ska kunna ta emot 3 500 åskådare vid Tunets IP. Något som också ställer krav på nya läktare.

- Så är det. Men där finns olika lösningar, från permanenta läktare till flyttbara eller rent av naturliga läktare skapade av snö.

Besked i VM-frågan får man först i mitten av januari.

Redan klart är i alla fall att konkurrensen om att få arrangemanget är minst sagt stenhård.

Stockholm har å sin sina stort publikunderlag medan Hälsingland har den nya inomhushallen i Edsbyn.

- Men jag tror också att förbundet ser positivt på att vi i Borlänge bygger en konstfrusen anläggning om VM förläggs hit. Det finns en stark bandytradition såväl i Borlänge som i övriga länet och det ligger givetvis i förbundets intresse att bandyn utvecklas ytterligare här, säger Rystedt.

Från kommunens sida klargör man dock att en investering i en konstfrusen anläggning vid Tunets IP i första hand får bli en kostnad för Borlänge/Tuna Bandyklubb.

- Det är inget vi har med i vår investeringsplan, men är det så att klubben är villig att genom-föra detta finns alltid en möjlighet att kommunen kan bidra med en mindre ekonomisk del, säger Lars-Ola Jansson vid fritidsnämndens beställarkansli.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons