Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstflyg - en upplevelse

Annons

Fram till och med söndag pågår ett tränings- och tävlingsläger på flygplatsen i Mora. Piloter har under veckan kommit och gått, tränat under översyn av Azat, ukrainsk mästare i den högsta konstflygklassen, flugit på egen hand och språkats vid. I morgon hålls den riktiga tävlingen. Män och kvinnor i olika åldrar tävlar mot varandra. De flesta deltar i Sportsman, som är den lägsta klassen, men några kommer att flyga i Intermediate och Advanced. Mer osäkert är det om någon ställer upp i den mest avancerade klassen: Unlimited. Ja, Azat kan ju alltid förstås.

Men redan i morgon, fredag, blir det tävla av. Konstflygarna värmer upp med en publikfriande show, där åskådarna bestämmer vem som vinner. Bland de röstande lottas dessutom en fri flygtur ut.

- Vissa flyger med rök för mer effekt, andra lägger till musik. Annars är flygningen sammansatt av de manövrar som ingår i vanliga tävlingar, säger Mats Olsson som tillsammans med Bengt Bössfall håller i arrangemanget. Bakom sig har de Ovansiljans flygklubb och Svenska konstflygsföreningen. Tidningens reporter bjöds på sitt livs första flygtur, och visst var det en helt fantastisk upplevelse att se Mora från ovan, men det räckte mer än väl med lugn glidande framfart med huvudet åt rätt håll. Åksjukan från barndomen gjorde sig nämligen påmind, tyvärr.

JENNIELIE KJÖRNSBERG

Mer läsning

Annons