Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstfärdig kännare

Annons

Inför Hedemora konstförenings årsmöte förra veckan var Vuxenskolans lokaler fullsatta.

Konstvetaren Sten Bernhardsson lockade med föreläsning där han visade upp måleri och ingående kunskaper. Fokus var på konst i Paris och Sydfrankrike under senare delen av 1800-talet.

Monet, Manet, van Gogh, Gauguin, Cézanne, Picasso, Chagall, Matisse och fler därtill svischade förbi när Hedemorasonen ledde vägen i det franska måleriets utveckling.

- Fransmännen är väldigt bra på att adoptera allt de tycker om. Konstnärer behöver bara vara några år i Frankrike för att bli fransmän. Se bara på Picasso och Chagall, sade han.

Färger och figurer fick nya betydelser och gömda detaljer dök upp i tavlorna när Sten Bernhardsson berättade.

- Det här är inte bara en ateljébild, utan konstnären har målat in sig själv mitt i samhället, tillsammans med den nakna sanningen; modellen, och konstnärens naiva blick; barnet, berättade Sten Bernhardsson om en målning av Courbet.

Förutom att tala om konstnärer och deras verk informerade Sten Bernhardsson om olika museer i Frankrike. Han vävde också in landskapet och arkitekturen i sin föreläsning och gav tips på sevärdheter och upplevelser. Som avslutning visade Sten Bernhardsson några mer moderna konstverk som snarare ska konsumeras än bevaras för evigt och där själva skapandeprocessen är lika viktig som själva resultatet.

Sten Bernhardsson är född och uppvuxen i Hedemora, han har studerat och arbetat i bland annat Uppsala och Frankrike och är numer kultursekreterare i Fagersta kommun. Då och då håller han föredrag, mest hos olika föreningar, och varje termin har han även några föreläsningar i konsthistoria på Wiks folkhögskola utanför Uppsala.

TONE GELLERSTEDT

Mer läsning

Annons