Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten tar inte sommarlov

Annons

Eleverna har flytt fältet men deras konst tar inte sommarlov. I går öppnade Gruvstugans sommarutställning, som innehåller allt mellan själens innersta rum och världsrymden. Bland annat.

Där gruvkontor och omklädningsrum förr om åren såg arbetare komma och gå råder numera konstnärlig kreativitet. Ja, kanske inte just nu, då husets konstnärer lämnat den kollektiva miljön för sommaruppehåll. Men kvar i verkstaden på de gula slagghögarna finns resultatet av många timmars arbete.
– Det är många som brukar tillbringa tid här även efter lektionstid, säger Sten Bergman, verksamhetsledare på Gruvstugan, som ligger intill den högresta Oscars lave vid Falu Gruva.
Under sommarens utställning visas bidrag från Emaljverkstaden, Haraldsboskolans estetiska program samt fyra elever från Idun Lovéns konstskola i Stockholm; Anna Sandgren, Anna Järvinen, Maria Ögren och Annika Bergqvist.
Anna Sandgren kommer från Svärdsjö och har tidigare gått på Fornby folkhögskola. Nu har hon alltså tagit med sig tre klasskamrater till sommarutställningen i Falun.
Inte minst Annika Bergqvists verk ”Dimensioner”, med fotografier och texter inbäddade i glas, väcker eftertanke. Stockholmseleverna håller till i Fornbys lokaler till och med den 19 juli. Från och med den 22 juli är folkhögskoleeleverna tillbaka, med den utställning de för tillfället visar i Orsa.
Haraldsboskolans esteter från årskurs tre visar hamletscenografi som de tillverkat åt Nisserska teatern. Medan årskurs två har associerat vitt och brett till rubriken ”Rapport från själens innersta rum till världsrymden, en tankekedja kring rum”.
Med fritt spelrum har resultatet blivit en kavalkad av budskap, innehållande allt från Jesusgestalter till schampoflaskor.
Utställningen är öppen dagligen 13-17 till och med den 11 augusti.

KARIN WALLÈN

Mer läsning

Annons