Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten i Skebergs fyra byar

Annons

Ordförande i föreningen Skebergs bygdegård, Elisabet Sannersjö, berättar att det finns omkring 70 åretruntboende i byarna. På sommaren blir det dock en markant ökning då gamla släktgårdar och fäbodställen fylls med sommargäster.

-Bystugan är mycket viktig för byn, vi började renovera den 1987 och håller fortfarande på, säger Elisabet som varit ordförande i föreningen i 20 år.

Skebergsdagarna gör att byn drar in pengar till bystugan men de är också viktiga för gemenskapen i byn påpekar Elisabeth.

I dagarna har byborna haft utställningen Vid staffli och notställ som bygger på Gunnar och Signe Bohmans musik och målningar.

-Jag är 75 år och har tillbringat alla somrar utom 15 här i byn, berättar Leif Thollander, barnbarn till Bohmans.

Målet med Skebergs konstsatsning är att varje konstnär, som på något sätt varit aktiv i byarna, så småningom ska ha åtminstone ett av sina verk utställda i bygdegården.

-Paret Bohman var de som drog igång det hela. Det finns många konstnärer som ramlat in och ut ur byn. Både Ulla Billqvist och Thor Modéen har anknytning hit, berättar Elisabeth.

I slutet av sommaren hoppas byborna på att kunna ha taklagsfest för den senaste utyggnaden av bystugan. Och med mottot "Samarbete Vänskap Glädje", som finns målat ovanför bystugedörren, känns ingenting omöjligt för Skebergsborna.

CAMILLA SANDY

Mer läsning

Annons