Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att övningsköra - utan att behöva räkna med gräl, bråk och panik

Annons

- Börja när barnet är 16 år, kör i lugna områden - och fortsätt där. Många föräldrarna har för bråttom ut i trafiken. Det är då de blir osams, säger trafikläraren Kristina Jönsson på TM Trafikskola i Falun.

Hon rekommenderar långvarig krypkörning, växling och backning på den ödsliga grusplanen. Så att eleven hinner få en känsla för fordonet och kan koncentrera sig på trafiken när det är dags.

- De ska inte behöva titta på spaken när de växlar, säger Kristina.

Att föräldrar hänger med på en tur med körskolan är bra, särskilt i början. Både för deras egen skull och för elevens. Då finns det två som vet vad som bör övas på.

Många blir arga. Kristina minns kvinnan som övade hemma för att spara lite pengar.

- Hon kom tillbaka och sade: Jag och min man har bestämt att det får kosta. Det är det värt om vi slipper skilsmässa, berättar Kristina Jönsson.

Nu på våren ser man övningsekipagen överallt, med magnetiska skyltar på bakdelen. Eleven ofta lätt framåtlutad i förarsätet. Pappan eller mamman bredvid, spanande likt ängsliga höns efter faror.

Länsstyrelsen ger tillstånd till övningskörning. I april sade körkortsenheten ja till 679 ansökningar i Dalarna, och i maj blir det ungefär lika många.

- Från och med årskiftet 2006 krävs en introduktionsutbildning för handledarna innan de får tillstånd. Det kan nog vara bra, säger Helena Christiansson på länsstyrelsen.

Gänget som solar på gräsmattan utanför Kristinegymnasiet har alla övningskört sedan de var 16 år. Alla har också bråkat med sina föräldrar, särskilt i början. Samtidigt är det bra att kunna öva hemma.

- De lär en ofta fel, men det är roligt att kunna köra lite när man kommer till körskolan, säger Emelie Larsson.

- Vi som kommer från byar har nog mer bråttom att ta körkort, säger Madeleine Olsson och Maria Nordlund som har teoriproven inbokade till sina 18-årsdagar. Elin Westman som bor centralt i Falun tycker hon kan cykla ett tag till.

Och så börjar vi diskutera om korslagda armar vid sväng.

Hur är det nu? Se faktarutan!

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons