Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att hugga i sten

Annons

Traditionellt sandstensarbete, varvat med nyskapande skulpturer i samma material. Efter två stensymposium för vuxna konstnärer är det nu kreativa ungdomars tur att skapa konst i gruvorna vid Mässbacken.

Efter förra årets stenskulpturssymposium i Mässbacken väcktes en idé av kulturförvaltningen i Orsa. De ville anordna ett liknande symposium för ungdomar.

- Vi ville locka ungdomar att få upp intresset för sandsten, som bara finns på två platser i Sverige, här i Orsa och på Gotland, säger Kerstin Clasén-Franzon vid kulturförvaltningen.

I samverkan med Orsa slipstensförening utvecklades idén och under två veckor finns tio ungdomar i gruvorna vid Mässbacken för att lära sig hur sandstenen fungerar.

P-O Söderlund, bildlärare på S:t Mikaelsskolan i Mora, blev tillfrågad, bland annat för att hitta lämpliga ungdomar till symposiet och han är också den som nu instruerar ungdomarna i arbetet

Tillsammas med Lillemor Kjellin, bildlärare på Orsaskolan, har P-O Söderlund valt ut tio ungdomar, fyra vardera från Orsa och Mora samt två från Leksand.

- Vi har valt ut ungdomar som vi tror inte ger upp och kan tänka tredimesionellt. På så sätt kan den här traditionen i Orsa få leva kvar, säger P-O Söderlund.

Ungdomarna varvar traditionellt sandstensarbete med friare arbetsmetoder.

- De får jobba med ideér och göra friare skulpturer med mig. Vi använder andra verktyg än det traditionella också, till exempel vinkelslipen, säger P-O.

Så småningom ska ungdomarnas skulpturer ställas ut.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons