Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst som både bränner och svalkar

Annons

När Marianne Timander-Korth hänger en spade på väggen bland alla sina andra verk i Mora kulturhus, finns det en symbolik i handlingen. För henne är spaden ett livstecken, ett medel att gripa till när avgrunden skrämmer.

Den starkaste naturupplevelsen talar i bilderna från fäboden i Grunuberg, dit hon regelbundet återvänder från Tyskland, där hon bott i många år.

Man kan uppleva en slags tröst i det enkla, redskapen och de vindpinade brädorna, som hon målar in budskap i. I centrum förankras utställningen genom en installation med nötta stalldörrar och en matta av jord.

Känslan av att vara en del av naturen sätts mot hotande förfall och död.

Det finns en kraft och styrka i det konstnärliga tema Timander-Korth ständigt återkommer till, en lust att använda sig av, och njuta av, livet.

Därav kommer den ovanligt uttrycksfulla sensuella utstrålningen i hennes bilder och objekt. Elementen - vind, vatten, eld och jord - känns inpå skinnet. Serien Eld, målad på kartong med träkol, aska och pigment, känns glödande het. Myrslam och jordpigment kläms mellan papper och glas i serien Myrdike.

Marianne Timander-Korth blandar mycket skickligt tekniker när hon utvecklar temat Vind i femton blad som uttrycker rörelse och andlös lätthet.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons