Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst runt Siljan på film

Annons

Med anledning av jubiléet har Orsabördige fotografen Anders Hanser gjort en film med intervjuer och bildspel på dvd med alla deltagande konstnärer.

Dvd:n är ett behändigt sett att bekanta sig med de lokala kulturarbetarna i den nu fyra dagar långa begivenheten, som årligen återkommer kring kristi himmelfärdshelgen

Hela filmen tar cirka 84 minuter med cirka tre minuters presentation av varje konstnär. Genom tekniken går det att göra sin egen film.

Exempelvis inleda med den storögt intagande vyn över Orsasjön, som fångas in av Brita Holvids Fastlunds pensel.

En lämplig avslutning kan vara Orsa konstnären Siv Åsenlunds slutord om att hon "har för mycket respekt" i sin konstnärlighet medan hennes respektlösa porträtt virvlar förbi i rutan.

Eller varför inte den omöjliga finalen om hur skulptören Kjell Jansson väntar på att få skapa sin hundraprocentiga torso medan en perfekt fullskapad torso, som tonas in i bild, tycks oöverträffad.

Anders Hansers film kryllar av liknande samspel mellan tal och bildspråk.

Med sedvanligt handlag möter Anders Hanser konstnärerna på deras hemmaplan. I sina egna ateljéer får de personligt utrymme till att konstnärligt mildra eller revoltera livets kantiga konturer.

De flesta av dem pratar tryggt och informativt om sin utövning. Några har lite charmigt bortkomna nyanser i replikerna, utan behov av att leverera omedelbara och positiva responser på sin egen konst.

Till konstnärernas egna röster är Anders generös med smakfulla bilder.

Konstnärerna i Siljan gruppen ser Anders Hansers film som ett bidrag från ovan.

- Det är otroligt att en kunnig fotograf utifrån intresserar sig för lokala konstnärer kring Siljan, säger Birgitta Mångsén.

Anders Hanser tycker personligen det varit kul att följa 30 konstnärer.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons