Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Konkurshot förbryllar"

Annons

Det var den 23 januari som föreningen försattes i konkurs. Agneta Nyman vid Advokatfirman Agneta Nyman AB i Falun, säger att det saknas medel att genomföra likvidationen. Hur stort belopp det handlar om kunde hon på fredagen inte upplysa om enär hon inte befann sig på kontoret då tidningen nådde henne via telefon.

Bengt Jernhall berättar att likvidationen inlämnades redan år 2004. Med hjälp av auktoriserad revisor gjordes allt klart.

- Ändå avvaktade vi ett halvår med att lämna in handlingarna för den händelse någon hade fordringar på föreningen. Då ingen hörde av sig, lämnade vi in handlingarna.

I Morastrands Intresseförening har ingått, förutom Bengt Jernhall, Lennart Thorslund, som varit föreningens ordförande, Sven-Erik Åkesson, Eric Erlandsson och Peter Östlund.

Under den tid föreningen verkat, det rör sig om minst tiotalet år, har den haft ambitionen att rädda gamla byggnader som varit rivningshotade. Sålunda övertogs den så kallade Röda stugan vid Claras restaurang. Vidare lyckades föreningen rädda Gula villan där bland annat turistbyrån är inhyst.

Föreningen har även renoverat och underhållit utställningsloket på kajen och den såg till att Saxviken sommartid fått ett vatten-spel. Därutöver har den haft synpunkter på en del planärenden.

- Vi ansåg att vi nått fram till det vi ville uppnå och därför förbereddes likvidationen. Allt var redovisat och klart vad gäller skatter och andra utgifter, säger Bengt Jernhall.

En del av upprustningsarbetet av nämnda fastigheter kunde genomföras med hjälp av olika bidrag.

- Men det handlade även om en stor portion frivilligt arbete, påpekar Jernhall.

Intresseföreningen sålde sedermera Röda stugan. Köpeskillingen var, enligt uppgift, 800 000 kronor.

I alla fall har, sedan likvidationshandlingar inlämnats, Bolagsverket kommit in i bilden och Bengt Jernhall siar att verket sedermera engagerat advokat.

- Agneta Nyman har inte varit i kontakt med mig, så jag har ingen aning om vilka pengar som saknas. Den enda teori jag kan ha är att det rör sig om hennes arvode sedan hon blev inkopplad, säger han avslutningsvis.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons