Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrerar med nytt pensionsbolag

Annons

Det började med att försäkringsmäklaren Roger Siljeholm frågade företagskonsulten Christer Navjord om han visste hur mycket han skulle få i pension. Christer tittade på sina kontobesked och upptäckte att han förlorat pengar genom åren. Han började spara 1990 och när han granskade hur mycket han hade på pensionskontot så var det mindre än vad han betalt in.

Han är inte ensam om sin situation. Besvikelsen har varit stor bland pensionsspararna efter Skandiaaffären och fall på börsen. Christer Navjord och Roger Siljeholm förstod att det fanns en möjlighet för ett nytt företag. Tillsammans bildade de bolaget Pensionsförvaltning i Dalarna AB. De bestämde sig för att de inte skulle sköta kapitalplaceringen. De tyckte sig inte ha kunnandet och Finansinspektionen har särskilda regler för dem som ska sköta det aktiva förvaltandet. Därför inledde de diskussioner med fondkommissionsfirman Hagströmer och Qviberg. Det bolaget fick sedan förtroendet. För en årlig avgift på en procent av insatt kapital ska Hagströmer och Qviberg sköta förvaltandet och Pensionsförvaltning i Dalarna AB tar hand om administrationen, mot en avgift på en halv procent. Igår hölls ett informationsmöte vid kontoret på Rommehed för företagare från länet.

Arbetet ska bedrivas i stiftelseform. Dalarnas pensionsstiftelse ska välja in kunderna som medlemmar i stiftelsen. Där bedrivs det löpande arbetet. Stiftelsen köper sedan tjänster av Pensionsförvaltningsbolaget och av Hagströmer och Qviberg.

Pengarna kommer att förvaltas i en befintlig global hedgefond.

Varför valde ni en hedgefond?

- Vi hade långa diskussioner med Hagströmer. Och med tanke på vad vi vill få fram kom vi fram till det alternativet. Vi har en målsättning på 8 till 12 procents avkastning, säger Christer Navjord.

Men fonden har inte nått upp till det...

- Nej, men de har överlevt de svåra åren utan att gå på minus, säger han.

Mats Wester, chefredaktör för tidningen Sparöversikt, tror att man inte ska förvänta sig att en hedgefond ger mer än 6-8 procents avkastning per år.

Han anser att en hedgefond kan vara bra i pensionssammanhang, under förutsättning att den sköts väl.

- Förvaltarna av hedgefonder är relativt oprövade. Det kommer att ta många år innan man kan säga något säkert om förvaltarna. Det har blivit många hedgefonder och några kommer att gå åt skogen, säger Mats Wester.

Han säger att det är ganska vanligt att man förvaltar pen-sionspengar i stiftelser. Det finns skatte- och ansvarsmässiga fördelar för det.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons