Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurrensen hårdnar

Annons

Som tidningen berättade i går planerar Coop Forum nedskärningar. Orsaken är den hårdnade konkurrensen inom dagligvaruhandeln i Borlänge.
En konkurrens som hårdnat sedan Maxi ICA:s etablering i juni 2004.
— Klart att Maxi påverkar oss, konstigt vore det annars. Vi har minskat omsättningen med 5-10 procent sedan deras etablering. Fram tills dess ökade vi, berättar Magnus Graf, butikschef på Hemköp Paradiset.
Butiken har tvingats dra ned på två anställda på grund av detta.
— Vi planerar inga ytterligare nedskärningar så länge vi behåller våra siffror. Men tappar vi mer blir det givetvis fler nedskärningar, säger han.
Snart blir konkurrensen ännu större eftersom Lidl kommer att etablera sig i Borlänge medan Willys utökar med ytterligare en butik.
Magnus Graf ser inte Lidl som något större hot.
— Det blir sparsamt med konkurrens, vi konkurrerar nog inte riktigt om samma kunder, säger han.
Också Willys har märkt av den ökade konkurrensen, främst från Maxi ICA.
— Det är svårt att säga hur mycket det påverkar eftersom vi inte funnits i Borlänge så länge. Vi kom i mars förra året och Maxi i juni. Men det är klart att Maxi påverkar oss, det märktes direkt när de kom, säger Bosse Rindeskär, butikschef på Willys i Borlänge.
Han tror att också etableringen av Lidl kommer att påverka omsättningen.
— Lidl blir en ny aktör som kommer att påverka hela marknaden, men inte lika mycket som ICA. Alla som kommer hit innebär en ökad konkurrens. Fler vill ta del av kakan. Det är en tuff konkurrens, säger han.
Bosse Rindeskär ser dock ingen anledning till oro.
— Willys går bra i Borlänge och ökar sin försäljning. Vi planerar inga neddragningar, tvärtom bygger vi ju ny butik vid Kupolen, säger han.
Ica Kvantum i Kupolen har minskat omsättningen och även dragit ned på personalstyrkan. Detta skedde redan inför Maxi ICA:s etablering i Borlänge. Förutom att personalstyrkan minskat har investeringar gjorts i butiken. Detta för att möta den ökade konkurrensen.
– Vi gjorde det i god tid, säger Janne Gustafsson.
Att de nya etableringarna av Lidl och Willys påverkar handeln i Borlänge anser han är självklart.
– Men vem de tar försäljning ifrån vet jag inte. Någon kommer att känna av det. Ju fler som dyker upp - desto tuffare blir det.
BIRGITTA WIBERG
JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons